Infofinanciar > Lumea la zi > Întâlnire între consilierii lui Trump și oficiali europeni! Care au fost temele de discuție
Lumea la zi

Întâlnire între consilierii lui Trump și oficiali europeni! Care au fost temele de discuție

Donald Trump (sursă foto: NewsWeek)
sursa foto arhiva companiei

Mai mulți oficiali europeni de rang înalt s-au întâlnit cu un consilier de politică externă de top al lui Donald Trump în timpul summitului NATO în curs de desfășurare la Washington în această săptămână, în timp ce aliații Americii se pregătesc pentru posibila realegere a fostului președinte.
Keith Kellogg, un general-locotenent în retragere care a fost șeful de cabinet al Consiliului Național de Securitate al lui Trump, a declarat pentru Reuters că s-a întâlnit cu mai mulți oficiali europeni în ultimele zile, inclusiv miniștri de externe. El nu a dezvăluit identitatea acestor oficiali străini și nici ce s-a discutat în timpul acestor discuții.

Kellogg, care este în contact regulat cu Trump, a subliniat că nu vorbește în numele fostului președinte sau al campaniei sale.
Cu toate acestea, oficialii europeni sunt dornici de orice informație pe care o pot culege despre politica externă a lui Trump în cazul în care acesta îl va învinge pe președintele democrat Joe Biden în alegerile din 5 noiembrie. În ultimele luni, diplomații străini s-au întâlnit în mod regulat cu oficiali din administrația Trump 2017-2021.

Trump și preocupările acestuia

Printre principalele preocupări din capitalele europene se numără modul în care Trump va gestiona războiul din Ucraina și relația Americii cu NATO. Fostul președinte și aliații săi și-au exprimat scepticismul cu privire la trimiterea mai multor ajutoare Ucrainei, iar Trump a criticat în mod repetat țările NATO pentru că cheltuiesc prea puțin pentru apărare.
O prestație dezastruoasă a lui Biden la dezbaterea de luna trecută pare să fi sporit șansele lui Trump. Fostul președinte îl devansează pe Biden cu 2,1 puncte procentuale la nivel național, potrivit unei medii de sondaje menținute de site-ul FiveThirtyEight, în timp ce Biden avea un ușor avans înainte de dezbatere.

Deși Kellogg nu a dezvăluit cu cine s-a întâlnit, el a postat luni pe X o imagine a ceea ce a descris drept o „discuție informală” cu președintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanchuk.
În iunie, Reuters a raportat că Kellogg și un alt consilier al lui Trump i-au prezentat fostului președinte un plan de încheiere a războiului din Ucraina, în parte prin condiționarea oricărui ajutor viitor acordat Kievului de acordul liderilor ucraineni de a se așeza la masa negocierilor de pace cu Moscova.