Info

Insomnia, problema secolului 21! Unul dintre principalele motive din care oamenii nu pot dormi

Insomnia, problema secolului 21! Unul dintre principalele motive din care oamenii nu pot dormi
Sursa foto: unsplash.com

Oamenii au un somn din ce în ce mai neliniștit, dar și mai scurt din cauza caniculei, iar persoanele care nu și-au făcut somnul, cum s-ar spune în popor, riscă să fie mai stresate și mai agitate, precizează un studiu publicat în jurnalul One Earth.

”Oamenii dorm mai puţin de când au crescut temperaturile”, spune Kelton Minor, autor al studiului şi doctorand la Universitatea din Copenhaga.

Însă, dacă temperaturile continuă să crească in anumite regiuni de pe glob, oamenii vor trece de la 40 de ore nedormite anual din cauza temperaturilor tot mai mari din toiul nopții la aproximativ 50-58 pe an. Contează, de asemenea, și ce politici de mediu și pentru schimbările climatice vor adopta instituțiile abilitate din fiecare stat.

”Orice ce ne afectează echilibrul general, ne afectează şi somnul”, consideră Roger Godbout, profesor la Universitatea din Montreal şi director la o clinică ce studiază somnul.

Pe de altă parte, există și o temperatură optimă ideală pentru somn care este în jur de 15-19 grade Celsius, iar cei mai afectați de pe urma somnului sunt femeile și oamenii care trăiesc în țări mai puțin dezvoltate sau în curs de dezvoltare, cât si bătrânii. La fel cei care locuiesc la etaje superioare sau nu au aer condiţionat în casă, potrivit antena3.ro

„Schimbările climatice afectează deja Europa în diferite forme, în funcție de regiune. Acestea pot duce la creșterea temperaturii și a riscului de deșertificare, la precipitații anuale mai mari și riscuri de inundații. Media temperaturilor globale a crescut semnificativ de la Revoluția Industrială încoace, iar ultimul deceniu (2011-2020) a fost cel mai cald deceniu de când se înregistrează temperaturile. Dintre cei mai calzi 20 ani, 19 s-au înregistrat din 2000 până în prezent”, potrivit Parlamentului European.

Anul 2020 a fost cel mai cald an înregistrat în Europa

„Majoritatea probelor arată că acest lucru este cauzat de creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră produse de activitatea umană. Temperatura globală medie este astăzi cu 0,95-1,20°C mai mare decât la sfârșitul secolului al XIX-lea. Oamenii de știință consideră că o creștere de 2°C față de nivelul preindustrial va fi periculoasă și va avea efecte catastrofale asupra climei și mediului.”, mai precizează Parlamentul European.

Somnul va scădea în medie cu 14 minute în nopțile caniculare

Corpul nostru va face eforturi mai mari să își scadă temperatura având în vedere că ambientul va fi mai cald decât noi. Iar acest lucru se traduce în afecțiuni care ne pot pune viața în pericol. Și faptul că vom adormi la ore târzii și ne vom trezi mai devreme ne va afecta atât din punct de vedere fizic, cât și mental, potrivit digi-world.tv

Cercetătorii universității din Copenhaga au studiat datele obținute de la voluntari care poartă dispozitive de monitorizare a somnului. În total, 47.000 de adulți din 68 de țări și 7 milioane de nopți înregistrate. Calculele lor arată că deja dormim cu 44 de ore mai puțin anual, iar până în 2099 temperaturile crescute ne vor lua chiar și 58 de ore de somn pe an, scrie digi-world.tv

Puține ore de somn pot avea un efect negativ serios asupra organismului

Activitatea a câteva sute de gene umane a fost modificată după ce oamenilor li s-a redus durata somnului la mai puțin de 6 ore pe noapte timp de o saptamană, scrie BBC.

Profesorul Colin Smith de la Universitatea din Surrey a declarat pentru BBC: „A avut loc o schimbare destul de dramatică în activitatea multor gene.” Zone precum sistemul imunitar și felul în care corpul răspunde la stres si daune au fost afectate. „În mod clar, somnul este esențial în reconstrucția corpului și în menținerea unui statut de funcționare; par a avea loc tot felul de probleme, indicându-ne cum se poate ajunge la o stare de sănătate proastă. Daca nu putem efectiv să completăm și să înlocuim noi celule, se va ajunge la boli degenerative”, afirmă el.