Info

INS trage semnalul de alarmă: Populația României îmbătrânește accelerat

Pensionari,
Sursă foto: România TV

Populația României îmbătrânește accelerat. Vârsta medie a femeilor din țara noastră este de peste 44 de ani, după ce în 2011 era de 40 de ani. Există chiar și județe unde vârsta medie a populației feminine este de 50 de ani. Este un semnal de alarmă serios pentru că atingerea acestui prag îngreunează drastic procesul de redresare demografică pe cale naturală.

România a intrat într-o fază de îmbătrânire demografică accelerată, vârsta medie a populației ajungând în 2021 la 42,4 ani, conform datelor furnizate la nivel național de Recensământul Populației și Locuințelor. Ceea ce este însă și mai îngrijorător, conform specialiștilor de la Institutul Național de Statistică este faptul că vârsta medie a româncelor crește și ea rapid, ajungând la 44,1 ani, iar în unele județe depășește chiar 50 de ani. Este o evoluție negativă pentru că îngreunează procesul de redresare demografică pe cale naturală.

„Un indicator relevant este vârsta medie a populației României. Constatăm că în 2021 vârsta medie este de 42,4 ani. după ce în 2011 a fost de 40,6 ani, deci este o creştere medie anuală cu aproape jumătate de procent, ceea înseamnă foarte mult. Indicatorul care sperie cel mai mult se referă la vârsta medie a familiilor. Avem 44,1 ani vârsta medie al femeilor, după ce în anul 2011 era de 42,1 ani. Sunt județe care au vârsta medie femeilor de peste 50 ani, deci practic în aceste județe va fi foarte greu să avem o redresare demografică pe cale naturală, atâta timp cât ponderea cea mai mare este cea a femeilor de peste 45 de ani”, a explicat Tudorel Andrei preşedintele INS.

A crescut ponderea populației de peste 65 de ani

Conform datelor recensământului, în ultimii 30 de ani populația României a înregistrat o scădere de 4 milioane de persoane, nivelul atins în 2021 fiind identic cu cel din 1966. Problema principală nu este însă reprezentată de scăderea populației rezidente, ci de dezechilibrul existent între categoriile de vârstă, a precizat preşedintele INS, cu ocazia recentei conferințe „Îmbătrânirea populației rezidente, un fenomen greu de oprit“, organizată de institut.

Datele INS arată că procesul de îmbătrânire demografică s-a acutizat. Raportat la 10 ani în urmă, se observă o creştere a ponderii populației vârstnice, de 65 ani și peste.

Un alt aspect îngrijorător a fost evidențiat și de sociologul Marian Preda, rectorul Universității din Bucureşti, care a explicat că „Problema mare este ca scade foarte mult numărul de nou-născuți, că la fiecare cinci copi unul se naşte în străinătate“.

Dezechilibrul între categoriile de vârstă crește

„Problema este asigurarea echilibrului pe cele trei categorii mari de vârstă. Problema este în ce măsură indicele de îmbătrânire demografică se înrăutățeşte și în ce măsură raportul de dependență demografică se înrăutățeşte în urma reducerii acestei populați. Practic, atât timp cât nu asiguri echilibrul între persoane de peste 65 de ani și persoanele tinere, între ce avem în grupa de vârstă și persoanele în întreținere aici pot apărea dezechilibrele, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. La noi în tară indicele de îmbătrânire demografică s-a înrăutățit. Dacă în 2011 era puțin peste 100, acesta ajuns la peste 120 la recensământul din 2021“, a mai declarat Tudorel Andrei, citat de Ziarul Financiar.

Conform datelor colectate cu ocazia ultimelor recensăminte, se observă că ritmul de scădere a populației cu vârsta mai mică de un an este de aproape 20%, fiind cel mai alert ritm din toate grupele de vârstă.