Infofinanciar > Lumea la zi > Îngrijorări din ce în ce mai mari din cauza economiei globale! Acțiunile sunt în scădere drastică
Lumea la zi

Îngrijorări din ce în ce mai mari din cauza economiei globale! Acțiunile sunt în scădere drastică

global economy
sursa dailysabah.com

Piețele bursiere mondiale au scăzut pe fondul temerilor că majorarea prețurilor de consum va fi greu de controlat și ar putea provoca o încetinire economică. Investitorii au vândut acțiuni în Asia, Europa și SUA, provocând o scădere a principalelor burse cu 2% sau mai mult. În SUA, indicele american al acțiunilor S&P 500 a scăzut cu 3,8%, coborând cu peste 20% sub cel mai recent maxim.

Această etapă este cunoscută sub numele de „bear market” și este văzută ca un avertisment al unei încetiniri economice. Luni, la o conferință, șeful băncii de investiții Morgan Stanley, James Gorman, a declarat că șansele ca SUA să intre în recesiune sunt de aproximativ 50%, deși a adăugat că nu se așteaptă ca această contracție să dureze mult timp. Avertismentele vin după ce, vineri, SUA au raportat o inflație mai mare decât se așteptau în luna mai, rata anuală crescând la 8,6%, un maxim de peste 40 de ani. Cifrele au zădărnicit speranțele că presiunile asupra prețurilor se vor atenua și au pus investitorii în alertă cu privire la faptul că banca centrală americană, care a crescut ratele pentru a încerca să limiteze inflația, va trebui să acționeze și mai agresiv.

Investitorii anticipează, de asemenea, noi creșteri ale ratelor de către băncile centrale din alte țări care se confruntă cu o inflație ridicată, inclusiv Banca Angliei. Analiștii au avertizat că actualele condiții economice ar putea declanșa o recesiune globală, deoarece creșterile de rate încearcă să limiteze inflația prin răcirea cererii, dar încetinesc creșterea economică. Indicele american al acțiunilor Dow Jones, care a scăzut vineri, a scăzut din nou luni, închizând cu peste 2,7%. Indicele S&P 500, care urmărește cele mai mari companii americane, s-a prăbușit cu peste 3,8%, iar Nasdaq, indicele puternic tehnologic, a pierdut peste 4,6%.

Scăderile au afectat aproape toate sectoarele, lovind nume mari precum constructorul de avioane Boeing, gigantul energetic Chevron și firma de software Salesforce. Între timp, în Europa, Dax din Germania a scăzut cu aproximativ 2,4%, iar indicele CAC 40 din Franța a închis în scădere cu aproape 2,7%. Indicele FTSE 100 din Marea Britanie a încheiat cu 1,5% mai jos. Anterior, indicele de referință Nikkei din Japonia a încheiat ziua în scădere cu puțin peste 3%. În Hong Kong, Hang Seng a închis cu 3,4% mai jos, în timp ce Kospi din Coreea de Sud a terminat în scădere cu 3,3%.

Dolarul norocos

Dolarul american, care este considerat în mod tradițional un activ sigur în perioade riscante și care beneficiază de obicei de rate ale dobânzii mai mari, a crescut, punând sub presiune monedele din alte țări. Rupia indiană a scăzut la un nou minim record, coborând sub 78 pentru un dolar american, în timp ce dolarul american s-a întărit față de 135 de yeni japonezi pentru prima dată în peste două decenii. Luni, lira sterlină a scăzut la cel mai scăzut nivel față de dolar din ultimii doi ani, după ce Marea Britanie a raportat că economia s-a contractat în aprilie. Între timp,criptomoneda Bitcoin a scăzut sub 24.000 de dolari, ajungând la cel mai scăzut nivel din decembrie 2020.

Analiștii au avertizat că este probabilă o încetinire a economiei mondiale, deoarece creșterea costului vieții determină gospodăriile să reducă cheltuielile. Un avertisment cu privire la creșterea infecțiilor Covid-19 în Beijing a adăugat la îngrijorările legate de creștere.

Cel mai populat district al Beijingului, Chaoyang, a anunțat duminică că vor fi efectuate trei runde de teste în masă pentru a controla un focar „feroce”- 166 de cazuri confirmate până în prezent – care a apărut într-un bar dintr-o zonă de noapte și de cumpărături săptămâna trecută. Acest lucru a stârnit temeri legate de noi închideri, care amenință să încetinească redresarea economică a orașului și să aibă un impact asupra lanțurilor de aprovizionare globale, la doar puțin timp după ce restricțiile au fost relaxate, conform BBC