Infofinanciar > Lumea la zi > Financial Times: „Îngrășămintele rusești sunt noul gaz” pentru Europa, avertizează un producător de top
Lumea la zi

Financial Times: „Îngrășămintele rusești sunt noul gaz” pentru Europa, avertizează un producător de top

Diviziuni și provocări pentru politicile ecologiste în Europa sursa foto G4Media
sursa foto arhiva companiei

Europa devine din ce în ce mai dependentă de îngrășămintele rusești, așa cum a făcut anterior cu energia rusă, a declarat Svein Tore Holsether, directorul executiv al producătorului de îngrășăminte Yara International, într-un interviu pentru Financial Times.

Îngrășămintele pe bază de azot, importante pentru creșterea plantelor, sunt fabricate cu ajutorul gazului natural, iar Rusia exportă mai mult în Europa, înlocuind o parte din gazul interzis de UE, a declarat Svein Tore Holsether, directorul general al Yara International, unul dintre cei mai mari producători mondiali de îngrășăminte minerale pe bază de azot.

„Îngrășămintele sunt noul gaz”, a declarat Holsether. „Este paradoxal că scopul este de a reduce dependența Europei de Rusia, iar acum suntem somnambuli și cedăm Rusiei o putere critică în materie de alimente și de îngrășăminte.”

Europa nu poate renunța la Rusia

UE a importat de două ori mai multă uree, un îngrășământ comun, din Rusia în anul până în iunie 2023, comparativ cu anul precedent, potrivit Eurostat. Importurile rusești pentru sezonul actual, anul care se încheie în luna iunie a acestui an, sunt mai mici, dar încă ridicate din punct de vedere istoric și reprezintă o treime din totalul importurilor de uree în bloc.

Prețul nutrienților pentru culturi a crescut vertiginos în urma invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina în februarie 2022, în timp ce sancțiunile impuse Rusiei au limitat disponibilitatea gazelor naturale, un input principal pentru îngrășămintele azotate, cum ar fi amoniacul și ureea.

Acest lucru i-a afectat financiar pe fermierii europeni, în timp ce cei din alte părți, în special din Africa, au încetat cu totul să mai folosească îngrășăminte, ceea ce a împiedicat randamentele și a adâncit criza alimentară mondială.

De atunci, prețurile îngrășămintelor s-au redus, deoarece prețurile gazelor naturale au scăzut, dar industria europeană a îngrășămintelor încă se confruntă cu dificultăți, deoarece importurile din Rusia ocupă o cotă mai mare din piață, a declarat Holsether.

Producătorii ruși de îngrășăminte beneficiază de costuri energetice mai mici, a spus Holsether, adăugând că aceștia au, de asemenea, mai puține constrângeri de sustenabilitate și, prin urmare, produc mai multe emisii de gaze cu efect de seră.

Rusia este unul dintre cei mai mari producători și exportatori de îngrășăminte cu conținut de azot din lume. Acesta este și cazul potasei și fosfatului, care sunt extrase din mine și nu pot înlocui îngrășămintele pe bază de azot.

Sancțiunile occidentale

În timp ce sancțiunile occidentale prevăd scutiri pentru exporturile rusești de alimente și îngrășăminte, Moscova s-a plâns că schimburile comerciale au fost îngreunate din cauza îngrijorărilor cumpărătorilor și ale băncilor și asigurătorilor acestora cu privire la implicarea persoanelor sau companiilor rusești sancționate.

În ciuda acestui fapt, veniturile din exporturile rusești de îngrășăminte au crescut cu 70% în 2022, datorită prețurilor mai mari, scrie Financial Times.

Rusia ar putea folosi dominația sa crescută pe piața îngrășămintelor pentru a exercita o influență politică – la fel cum a făcut Moscova cu aprovizionarea cu energie, a declarat Holsether. „Atunci când produci un produs atât de important pentru producția de alimente, acesta este un instrument puternic”, a spus el. „Și, din nou, cred că ar fi naiv să credem că la un moment dat acest lucru nu va fi folosit în scopuri politice”.

„Ceea ce am văzut când prețurile îngrășămintelor au crescut cu adevărat este că Europa are o capacitate de plată mai mare decât sudul global. Așadar, dacă acest lucru este folosit [ca pârghie], din nou, cei mai săraci sunt cei care vor plăti cel mai mare preț.”