Infofinanciar > Lumea la zi > Infractorii cibernetici sunt puși pe treabă! Peste 600 de milioane de dolari dispăruți
Lumea la zi

Infractorii cibernetici sunt puși pe treabă! Peste 600 de milioane de dolari dispăruți

Active digitale Sursa foto criptomonede.net
Sursa foto criptomonede.net

Un nou an aduce un nou val de incidente cibernetice pentru sfera criptografică. Potrivit analizei efectuate de echipa Atlas VPN, diverse proiecte cripto și clienții acestora au pierdut suma uriașă de 666.354.302 de dolari în urma a 125 de atacuri cibernetice în prima jumătate a anului 2023.  

Cu toate acestea, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, incidentele și pierderile cibernetice legate de cripto sunt în scădere.  

Datele se bazează pe cifrele furnizate de SlowMist Hacked, care colectează informații despre incidentele cibernetice și schemele de înșelăciune legate de proiectele legate de blockchain. Pierderile bănești au fost calculate pe baza ratei de conversie a unei anumite criptomonede la momentul unui eveniment de hacking sau escrocherie. 

Deținătorii de criptomonede, mai săraci cu 250 de milioane de dolari 

Ecosistemul Binance Smart Chain (BSC) a înregistrat cel mai mare număr de incidente, totalizând 30, ceea ce a dus la pierderi de 25.137.913 dolari. Între timp, ecosistemul Ethereum (ETH) s-a confruntat cu cele mai importante pierderi financiare, hackerii jefuind 265 237 633 de dolari din mai multe proiecte legate de Ethereum în 29 de incidente separate. 

Urmează îndeaproape în ceea ce privește pierderile ecosistemul Polygon, care a suportat daune de 122.685.000 de dolari cauzate de numai patru atacuri cibernetice. În plus, diverse portofele criptografice au suferit pierderi de 109.200.000 de dolari. 

Alte proiecte cu criptomonede care au fost afectate includ bursele, cu pierderi în valoare totală de 56.622.628 de dolari, urmate de proiectele ecosistemului Avalanche cu daune de 9.000.000 de dolari, proiectele legate de ecosistemul Heco cu 6.000.000 de dolari, NFT cu 2.318.628 de dolari, Bridges cu 1.374.000 de dolari și diverse proiecte Blockchain cu pierderi de 570.000 de dolari. 

În total, 22% dintre cazuri au fost rezultatul unor actori rău intenționați care au exploatat vulnerabilitățile contractelor. În plus, 14% dintre incidente au implicat hacking-uri în rețelele sociale care au fost ulterior utilizate pentru atacuri de inginerie socială, ceea ce a dus în cele din urmă la extragerea de fonduri de la victimele neștiutoare. 

Nu doar hackerii sunt de vină pentru furtul de fonduri criptografice. Uneori, este vorba de proiectele criptografice în sine.  

În prima jumătate a acestui an, escrocii au escrocat suma impresionantă de 248.769.543 de dolari de la pasionații de criptomonede. În primul trimestru, victimele au pierdut 9.355.832 de dolari din cauza escrocheriilor cu cripto, în timp ce pierderile au crescut vertiginos cu 2.459% și au ajuns la 239.413.711 dolari în al doilea trimestru. 

Care sunt cele mai mari excrocherii din ultimul an  

Cea mai mare sumă de bani pierdută în acest an în urma unei escrocherii cu criptomonede poate fi atribuită unui proiect sud-coreean cunoscut sub numele de „Blockchain pentru ridurile nasului de câine”, care s-a dovedit a fi o schemă Ponzi. Compania a ademenit investitorii cu promisiunea unei aplicații blockchain capabilă să identifice câinii pe baza ridurilor nasului lor. Proiectul a inclus propria criptomonedă și a ademenit investitorii cu promisiunea unor randamente substanțiale ale investițiilor. Ca urmare, a acumulat aproximativ 166,4 miliarde de woni sud-coreeni, echivalentul a aproximativ 127 de milioane de dolari, de la 22.000 de persoane. 

O altă escrocherie criptografică notabilă este CoinDeal, o schemă de fraudă de investiții care a înșelat peste 10.000 de victime, ceea ce a dus la pierderi de peste 45 de milioane de dolari. Persoanele din spatele acestei scheme au propagat afirmații false și înșelătoare potrivit cărora investitorii ar putea obține randamente ridicate investind în CoinDeal, pe care au promovat-o ca fiind o companie de tehnologie blockchain. Cu toate acestea, potrivit Securities and Exchange Commission (SEC), nu a avut loc nicio vânzare sau distribuție de token-uri. 

Pe poziția a treia pe această listă se află un proiect numit Fintoch, care a reușit să obțină o sumă estimată la 31,6 milioane de dolari de la utilizatorii săi. Fintoch pretindea că este o platformă financiară bazată pe blockchain dezvoltată de Morgan Stanley. Aceasta promitea utilizatorilor un randament zilnic garantat de 1% din investiție. Cu toate acestea, guvernul din Singapore și Morgan Stanley au emis avertismente în luna mai, alertând publicul că platforma este o înșelătorie, potrivit Atlas VPN.

Criminalitatea informatică legată de criptomonede este extrem de atractivă pentru hoți, deoarece plățile în criptomonede nu beneficiază de protecție juridică sau de asigurări guvernamentale, iar șansele de recuperare a fondurilor pierdute sunt aproape inexistente.  

Alegerea cu atenție a serviciilor criptografice, evitarea ofertelor prea bune pentru a fi adevărate și a schemelor de îmbogățire rapidă și abținerea de la a răspunde la propuneri de investiții nesolicitate sau la solicitări de conectare la portofelul dumneavoastră criptografic și la comunicări similare sunt doar câteva dintre măsurile care vă pot ajuta să evitați să cădeți victimă a atacurilor și escrocheriilor cibernetice legate de criptomonede.