Infofinanciar > Info > Informația care poate salva vieți în caz de cutremur! La ce se referă „triunghiul vieții”
Info

Informația care poate salva vieți în caz de cutremur! La ce se referă „triunghiul vieții”

Cutremur 77.v1 0 AGERPRES
FOTO: AGERPRES

Activitatea seismică din România s-a intensificat în ultima perioadă. Cutremure au fost înregistrate în zona Vrancea și în Oltenia. În aceste condiții Gheorghe Mărmureanu explică factorii care au declanșat fenomenul seismologic din ultima perioadă și a indicat câteva sfaturi în cazul în care cutremurul lovește în miezul nopții.

O primă clarificare pe care o face seismologul constă în faptul că seismele, în pofida tehnologie existente, nu pot fi identificate din timp, nicăieri în lume.

Activitatea seismică nu poate fi prezisă

„Activitatea seismică s-a extins spre Oltenia, spre Banat, în Muntenia e acum mai redusă. Eu sper să nu vină acum un cutremur mai mare. Dar, doar Dumnezeu știe! Probabilitatea de a prevesti un cutremur nu există nicăieri în lume, în plus, nici nu se potrivește structura geologică, pe zone”, a declarat Mărmureanu.

Experiența seismologului a început în anul 1968, moment la care a început o colaborare cu specialiștii americani care, se pare că nici ei nu au reușit să identifice o modalitate de a anunța cutremurele din timp.

„Eu am lucrat și am colaborat foarte mult cu americanii, am ajuns la ei pe 6 septembrie 1968. Am stat aproape doi ani, acolo, la specializare. Chiar și ei sunt supărați că nu știu exact când se produce un cutremur. S-a tot încercat să se facă foraje în pământ, să se studieze scoarța terestră, la foarte mare adâncime, dar s-au abandonat forările. Nu știm exact ce e în pământ, sunt mari surprize. Pământul înghite tot”, a adăugat expertul român.

Din păcate, Gheorghe Mărmureanu, exemplifică modalitatea în care dezvoltatorii imobiliari aleg să construiască, marii constructori nu cer sfatul specialiștilor atunci când înalță blocuri peste nivelul admis de lege.

„Nimeni nu-mi cere părerea, sunt foarte mulți căpoși. În sectorul 1 din București se construiesc blocuri cu foarte multe etaje, e o prostie! Trebuie de maximum 7-8 etaje, e riscant cu mai multe, iar eu văd blocuri noi, de 10, chiar și de 15 etaje. De exemplu, în Pantelimon, la 4 martie 1977, un coleg a fost izbit, din perete în perete, la etajul 7. A fost bine că a durat doar atât seismul, căci, dacă mai dura alte 5 secunde, era și mai mare dezastrul în București”, a explicat Mărmureanu.

Sfaturi care îți pot salva viața

Odată clarificate aceste aspecte, Mărmureanu precizează care sunt situațiile care ne pot salva viața în cazul în care se produce un seism în toiul nopții.

„În România, nu se pune problema unui cutremur catastrofal, nici în Vrancea, nici în Oltenia, nici în Banat. Însă, în caz de cutremur, chiar și de mai mică intensitate, dacă are loc noaptea, cobori din pat pe dușumea și te lipești cu spatele de saltea, de pat, pe o parte.

Dacă e să cadă planșeul, tavanul, acolo se formează un triunghi al vieții, salvator. Americanii au experimentat acest lucru și 100% îți poate salva viața. Nu încercați sub nicio formă să ieșiți pe scări. Nu știi ce formă ia scara, cum se prăbușește”, a explicat Mărmureanu.

Totodată, seismologul exemplifică încă odată cât de imprevizibilă este activitatea seismologică, în accepțiunea expertului cutremurul din 1977 nici măcar nu ar fi trebuit să aibă loc.

„A fost și situația actorului Toma Caragiu. Dacă rămânea în apartament, trăia. Sticla și paharele nici măcar nu s-au răsturnat pe masă. Cutremurul din 1977 nu trebuia să aibă loc, conform statisticilor. Unul castrofal are loc cam la 100 de ani. Dar, se pare că marele cutremur din 1940 nu și-a făcut atunci toată treaba”, a spus Gheorghe Măgureanu citat de impact.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.