Infofinanciar > Lumea la zi > Inflație de partide pentru alegerile europarlamentare în Franța
Lumea la zi

Inflație de partide pentru alegerile europarlamentare în Franța

Marine Le Pen
Foto: facebook

Un număr record de partide au depus liste pentru alegerile europarlamentare în Franța. În sondaje conduce extrema dreaptă, iar stânga, tradițional puternică în Franța, este fărâmițată mai mult ca oricând.

În Franța alegerile europene sunt singurele care se fac pe bază de listă de candidați. Cele pentru demnități naționale, locale sau regionale fiind scrutine de tip nominal.

Patrioții

Deloc surprinzătoare este inflația de partide de extremă dreapta. Pe lângă legendara formațiune a familiei Le Pen, altele, de orientare apropiată, nu ezită să profite de scrutinul european pentru a-și promova ideile.

Reconquête (Recucerirea), Patrioții, Unitatea Națională, Umanitatea Suverană, Republica Suverană, Naționaliștii sau Franța Liberă sunt tot atâtea mișcări cu idei extremiste.

Alte formațiuni, cu șanse aproape de zero sunt Partidul Comunist Francez, Noul Partid Anticapitalist, Lupta Muncitorească, Partidul Radical de Stânga, Partidul Revoluționar al Comuniștilor, Partidul Muncitorilor. Cauza ecologistă este și ea prezentă cu nu mai puțin de șase liste.

Avem și pirați

Nu lipsesc candidaturile atipice, precum Partidul Piraților, Partidul Animalist, Esperanto limbă comună sau Să apărăm copiii. Autoritățile au validat și o listă intitulată „Libertate pentru Palestina”, depusă de Partidul Musulmanilor Democrați Francezi.

În prezent suntem în plină efervescență a sondajelor de opinie. Ele îi rețin doar pe cei cu șanse de a depăși pragul de 5% necesar accesului în legislativul european și aceștia sunt foarte puțini. Ca și acum cinci ani, partidul de extremă dreapta Rassemblement National este dat ca învingător. El este creditat cu 32% din intențiile de vot. Lista sa este condusă de tânărul Jordan Bardella, care la doar 29 de ani a devenit președinte al partidului.

Dacă ar fi să dăm crezare sondajelor, aceștia sunt în creștere evidentă de popularitate, cu aproape 10% mai mult decât în 2019.

Macroniștii sunt istorie

Pe locul doi găsim, la mare distanță, partidul prezidențial Renaissance și aliații săi de guvernare. Creditați cu doar 15,5% din intențiile de vot, cu șapte puncte mai puțin decât în 2019, toate speranțele macroniștilor stau tot în președinte.

Marine Le Pen, figura principală a extremei drepte franceze, le-a cerut partenerilor ideologici europeni să facă din 9 iunie o zi a eliberării. Dar și a speranței pentru o reorientare a Uniunii Europene. Sondajele plasează pe un onorabil loc trei, cu 13%, Partidul Socialist.

Șanse de a trece pragul electoral la europene au și extrema stângă, Franța Nesupusă, Dreapta Tradițională, Partidul Republicanilor și Verzii. Toți creditați cu 6-8% din intențiile de vot.