Infofinanciar > Info > Inflația va scădea semnificativ începând din luna martie! Guvernul vrea să atingă o rată a indicelui de sub 10% în 2023
Info

Inflația va scădea semnificativ începând din luna martie! Guvernul vrea să atingă o rată a indicelui de sub 10% în 2023

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu
Sursă foto: Bugetul

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a susținut miercuri că, începând din luna martie, românii ar putea observa și simți o scădere vizibilă a ratei inflației. Oficialul a mai dezvăluit că obiectivul Guvernului este ca, până la sfârșitul anului 2023, să reducă prin acțiuni coordonate indicele la o singură cifră.

De asemenea, ministrul Câciu a mai oferit detalii despre politica economică pe care și-o va asuma Guvernul în acest an pentru a atinge ținta stabilită în ceea ce privește inflația.

„Inflaţia creşte mai repede decât scade şi e bine să fii atent atunci când începe să crească sau să intervii mai rapid pentru că atunci când scade temperarea ei este una care e de mai lungă durată. Măsuri am luat şi cea mai importantă măsură este aceasta cu reglementarea preţurilor la energie pe o perioadă de doi ani. Acest lucru va permite să nu se mai transmită în preţurile bunurilor şi serviciilor componenta de utilităţi sau de preţuri administrate. Pe de altă parte, trebuie să avem grijă şi în partea de combustibil şi în zona de producţie alimentară pentru că trebuie să reducem dependenţa de importuri”, a precizat ministrul Finanţelor, scriu cei de la Hotnews.

Inflația ar coborî din martie

Oficialul a menționat că rata inflației ar putea scădea semnificativ începând din luna martie.

„Din perspectiva inflaţiei cred că începând cu luna martie o să avem o scădere mai vizibilă a inflaţiei, e reducere graduală. Am văzut BNR-ul este optimist în perspectiva abordării inflaţiei cu o singură cifră, respectiv trimestrul trei ceea ce ne-am propus ca şi Guvern este ca până la finalul anului 2023 inflaţia să aibă o singură cifră. Trebuie să acţionăm permanent. Nu poţi să spui că ceea ce ai făcut este suficient. Trebuie să acţionezi în totală adaptare pentru că, de exemplu, în februarie vedem care este efectul embargoului asupra petrolului rusesc, să vedem dacă avem un şoc în ceea ce priveşte preţurile de ofertă din zona de livrare cu amănuntul a combustibilului. Vom lua atunci o decizie dacă sunt elemente de intervenţie”, a mai susținut Adrian Câciu.

Inflația va avea două cifre

Profesor în cadrul Academiei de Studii Economice din București (ASE), Cristian Păun, a precizat că, în anul 2023, principala problemă cu care se va confrunta România va fi inflația.

Expertul a mai avertizat că, în ciuda faptului că autoritățile au declarat că vor să scadă rata inflației sub 10%, indicele va avea două cifre și în 2023, scrie Bursa.

„ Anul acesta va rămâne un an al inflației de două cifre și cu siguranță vom vedea ajustări pe zona de creștere economică (…). Este mult prea optimist (n.r. – scenariul Guvernului) iar justificarea este legată de faptul că trebuiau să încadreze cheltuielile și au pornit ca în orice an bugetul României de la ce cheltuieli trebuie să acopere și apoi au acomodat veniturile, astfel încât cheltuielile să poată fi onorate.

Eu cred că ar trebui să schimbăm această abordare și ar trebui să ne propunem un anumit nivel al veniturilor anual și de acolo încolo să încorsetăm cheltuielile statului în acele venituri, pentru că altfel riscăm să tot terminăm anii ăștia cu deficite bugetare excesive, care încarcă datoria publică permanent cu noi și noi procente în PIB și ne duce către o zonă foarte nesustenabilă în câțiva ani, în care vom avea niște probleme sistemice foarte mari legate de sistemul public de pensii”., a susținut Păun, într-un interviu acordat Bursa.