Infofinanciar > Info > Inflația ne-a adus în sapă de lemn. Până la foamete mai e un pas
Info

Inflația ne-a adus în sapă de lemn. Până la foamete mai e un pas

hotnews.ro
Sursa foto: hotnews.ro

La momentul actual, ne confruntăm cu o creștere a prețurilor extrem de mare. Un motiv care stă la baza acestui fenomen este inflația, care a pus stăpânire pe toate aspectele vieții. Românii trebuie să suporte prețuri extrem de piperate, iar costul traiului a atins niveluri record. Inflația are o influență masivă și la nivelul bugetului familiei. Oamenii nu mai au banii necesari pentru a cumpăra lucruri uzuale. Cea mai mare creștere poate fi evidențiată în cazul alimentelor.

În contextul actual al inflației, prețurile de consum au crescut semnificativ. Dar, se pare că vești bune se arată la orizont. Se arată mici semne de redresare, iar oamenii speră că nu va mai dura mult timp până când totul va reveni la normal.

Inflația scade bugetul familiei

Fenomenul inflației a avut un mare impact la nivelul prețurilor produselor din magazine. Oamenii nu mai fac față creșterilor accelerate, iar bugetul unei familii este din ce în ce mai mult pus la încercare. Dar, se arată semne pozitive, ce dau impresia unei redresări. În luna iunie, rata anuală a inflației a scăzut, ajungând la valoarea de 10,3%. Aceste cifre sunt mai mici în comparație cu aceeași lună a anului trecut, dar și la nivelul lunii mai a anului 2023 se observă o scădere. Luna mai a adus o valoare a inflației de 10,6%. Inflația a avut o mare influență la nivelul alimentelor, în special cele de bază, aducând la rafturi prețuri extrem de mari la anumite produse necesare, pe care fiecare român ar trebui să și le permită.

Astfel, zahărul și cartofii, alimente de bază, s-au scumpit extrem de mult în acest an. Singurul aliment care a avut parte de o scădere a prețului este uleiul, conform datelor emise de Institutul Naţional de Statistică. Prețurile alimentelor de bază au avut fluctuații destul de mari. Conform datelor lunii iunie, zahărul s-a scumpit cu 55% mai mult, în comparație cu prețurile anului anterior. De asemenea, cartofii au urcat ca preț cu 32,46%, iar legumele proaspete și conservele de legume s-au scumpit destul de mult cu 31,83%. Potrivit datelor înregistrate, și untul a suferit creșteri de preț, cu 30,49% față de cifrele înregistrate în anul 2022.

În iunie, scumpiri mai mici s-au înregistrat și în cazul cărnii de porc, cu 3,25% și a celei de vacă, 1,51%, față de prețurile lunii mai 2023. Același lucru s-a întâmplat și în cazul conservelor şi produselor din peşte, unde s-a înregistrat o creștere de 1,49%. Iubitorii de bere au cheltuit mai mulți bani în luna iunie, cu 1,35%, față de mai 2023. În plus, au suferit majorări de preț și produsele nealimentare, dar care sunt necesare pentru un trai decent. În acest ultim an, cea mai mare creștere de preț a fost evidențiată la nivelul detergenților (18,48%) și a articolelor de igienă și cosmetice (16,72%). De asemenea, românii se plângeau de prețurile mari la utilități, mai ales în cazul energiei. Se pare că impactul inflației a fost resimțit de români, în ultimul an crescând prețul la energie termică cu 23,82%.

Rata inflației în scădere

Potrivit datelor INS, rata anuală a inflației a înregistrat o scădere ușoară în luna iunie a acestui an, de la 10,64% în mai la 10,3%. Dar, acest lucru nu poate fi observat la nivelul prețurilor de consum. Produsele alimentare s-au scumpit cu 17,88%, iar cele nealimentare au avut creșteri de 4,84%. În plus, categoria serviciilor a suferit o creștere de preț de 11,5%.

„Indicele preţurilor de consum în luna iunie 2023 comparativ cu luna mai 2023 este 100,40%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iunie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 4,2%. Rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2023 comparativ cu luna iunie 2022 este 10,3%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2022 – iunie 2023) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2021 – iunie 2022) este 14,2%”, arată datele INS, conform Romania TV .