Infofinanciar > Info > Românii vor plăti mai puțin la cumpărături! OUG pentru ieftinirea alimentelor de bază a fost aprobată
Info

Românii vor plăti mai puțin la cumpărături! OUG pentru ieftinirea alimentelor de bază a fost aprobată

Alimente
Sursă foto: Playtech

Ministrul Agriculturii, Florin Ionuț Barbu, afirmă că începând cu data de 1 august, prețul alimentelor de bază va fi redus. El este încrezător că o Ordonanță de Urgență (OUG) va opri creșterea prețurilor și va aduce un preț mai accesibil pentru consumatorii români. 

„Aceste alimente sunt cele mai consumate în România. Sunt acele produse de care au nevoie românii, produse de bază. Sunt sigur ca aceste produse vor fi la rafturi. Sunt convins că această OUG va stopa creşterea preţurilor şi va aduce un preţ mai mic la raft pentru români. Vă asigur că de la 1 august preţurile alimentelor de bază va fi mai mic”, a declarat Florin-Ionuţ Barbu. 

Alimentele de bază nu se vor mai scumpi

Ministrul Agriculturii a anunțat că Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență (OUG) în ședința de vineri, care vizează combaterea creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare. Cu toate acestea, el a evitat să ofere detalii cu privire la procentul exact al scăderii prețurilor alimentelor de bază și nu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor în acest sens.  

„De astăzi începem să livrăm din obiectivele majore ale acestei guvernări. Aprobăm ordonanţa de urgenţă ce introduce mecanismul prin care stopăm creşterea preţurilor la alimentele de bază. Este prima ţintă importantă enunţată şi asumată de aceast Guvern şi mă bucur că am reuşit în doar două săptămâni să avem ordonanţa pe masa Guvernului”, afirma Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de guvern. 

Premierul a declarat că aceasta este prima măsură de reducere a prețurilor pentru cele 14 alimente de bază. Potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență, pentru o perioadă de 3 luni, se vor impune limite pentru adaosurile comerciale la produsele alimentare menționate în anexa actului normativ. Aceste limite sunt următoarele: 

– Un adaos comercial maxim de 20% pentru procesatori, aplicat în raport cu costul de producție al produsului, calculat conform reglementărilor contabile în vigoare, care includ cheltuielile directe și indirecte. 

– Un adaos comercial maxim de 5% aplicat în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori implicați, și calculat în raport cu prețul de achiziție al produsului, la care se adaugă cheltuielile operaționale. 

– Un adaos comercial maxim de 20% pentru comercianți, în cazul vânzării cu amănuntul și a vânzării cu ridicata în sistemul cash & carry. Acest adaos se aplică față de prețul de achiziție al produsului, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului. În cota de adaos comercial de maximum 20% sunt incluse și remizele și risturnele, conform prevederilor Legii nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale între întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, potrivit Mediafax.

Lista alimentelor

Actul normativ discutat și agreat cu toate părțile implicate în producția și comerțul cu alimente include o listă de alimente care vor beneficia de prevederile acestuia. Această listă, cuprinsă în Anexa ordonanței de urgență, este următoarea: 

Pâine albă simplă în greutate de 300 – 500 grame, excluzând specialitățile. 

Lapte de vacă proaspăt cu conținut de grăsime de 1,5%, în ambalaj de 1 litru. 

Brânză telemea de vacă vrac. 

Iaurt simplu din lapte de vacă, cu conținut de grăsime de 3,5%, în cantitate de maximum 200 grame. 

Făină albă de grâu tip „000” în ambalaj de 1 kilogram. 

Mălai în ambalaj de 1 kilogram. 

Ouă de găină calibru M, în set de 10 bucăți. 

Ulei de floarea-soarelui în ambalaj de 1 litru. 

Carne proaspătă de pui, inclusiv pui întreg, bucăți de pui, pulpe de pui întregi cu os și aripioare de pui. 

Carne proaspătă de porc, inclusiv carne de lucru, pulpă de porc cu și fără os și spată de porc. 

Legume proaspete în vrac, cum ar fi roșii (tomate), castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras și ardei capia. 

Fructe proaspete în vrac, cum ar fi mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu și struguri de masă. 

Cartofi proaspeți albi în vrac. 

Zahăr alb tos în ambalaj de 1 kilogram.