Infofinanciar > Info > Inflația se bate cap în cap cu majorarea alocațiilor! Ministrul Familiei, la pupitru
Info

Inflația se bate cap în cap cu majorarea alocațiilor! Ministrul Familiei, la pupitru

alocații (sursă foto: playtech.ro)
sursă foto: playtech.ro

Se specifica recent că alocațiile copiilor vor fi majorate. Iar noi declarații vin acum din partea Ministrului Familiei, Natalia Intotero. Joi, 5 octombrie, aceasta a vorbit jurnaliștilor despre noile reglementări, chiar după o ședință de Guvern. La Ministerul pe care îl conduce se lucrează acum tot mai mult la Stategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Acum, de interes ce se va întâmpla cu indexarea alocațiilor cu rata inflației. Mai ales după ce se anunțase anterior că aceste venituri vor fi majorate începând din anul 2024. După ședința de Guvern de joi, 5 octombrie, ministrul Familiei a fost întrebat de către jurnaliști despre ce se va întâmpla de la 1 ianuarie. „Asumându-ne această Strategie, cred că va fi o prioritate pentru Guvernul României ca toate ţintele asumate să fie şi realizate”, a spus cu această ocazie ministrul Familiei, Natalia Intotero.

Inflația se bate cap în cap cu majorarea alocațiilor

Apoi, oficialul a adus în discuție o posibilă îngheţare a acestei majorări: „Copiii trebuie să fie o prioritate pentru orice ţară, inclusiv pentru România. Demersurile care s-au făcut în ultimul timp a demonstrat, prin tot ceea ce înseamnă proiecte, care s-au realizat sau se vor realiza, atât cu finanţare de la bugerul de stat cât şi din fonduri europene, că va fi o prioritate fiecare copil al ţării noastre şi în egală măsură şi aceste alocaţii”, a continuat Intotero.

Ministrul Familiei a amintit și de faptul că, cu o zi înainte, pe 4 octombrie, prin Parlamentul României a ajuns o iniţiativă legislativă. Aceasta are rolul acum de a oferi mai multe beneficii copiilor și tinerilor instituționalizați. Aceștia făc parte dintr-o categorie vulnerabilă și au acum nevoie de ajutor din partea statului. Este vorba despre acea sumă de peste 2.800 de lei care să se ofere chiar dacă nu urmează o formă de învăţământ la zi.

Ministrul Familiei, la pupitru

„Sunt acceptate şi formele de învăţământ de frecvenţă redusă sau la distanţă, pentru cei care au peste 18 ani şi care optează să îşi continue studiile până la vârsta de 26 de ani”, a mai spus Intotero după ședința de Guvern. Astfel, după ce se declarase anterior, de la data de 1 ianuarie, ar fi trebuit să crească alocațiile. Însă, de această dată, se discută în Guvern faptul că nu este exclus ca această majorare sa fie amânată până în luna martie a anului 2024. Cel puțin asta au declarat surse guvernamentale pentru postul România TV.

S-ar fi stabilit această lună tocmai pentru că în martie echipa de la Institunul Național de Statistică (INS) anunță inflația pe anul precedent. Iar în conformitate cu legislația în vigoare, alocațiile copiilor trebuie indexate anual cu rata medie anuală a inflației. Astfel, dacă aceste venituri ar fi majorate în ianuarie, atunci s-ar ține cont de inflația pe 2022 de aproximativ 14 procente. Iar dacă alocațiile s-ar majora în luna martie, atunci creșterea se va raporta la inflația de anul acesta care va fi una mult mai mică decât cea din 2022, scrie romaniatv.net.