Infofinanciar > Info > Inflația, la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani! Medicamentele s-au scumpit cu 24%
Info

Inflația, la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani! Medicamentele s-au scumpit cu 24%

inflație inflația (sursă foto: evz.ro)
sursa foto: arhiva companiei

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a declarat că rata inflației a scăzut în luna mai, de la 5,9% la 5,1%, atingând cel mai redus nivel din ultimii trei ani.

Deputatul PSD Botoșani a anunțat miercuri, pe pagina sa de socializare, că, deși România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, țara noastră înregistrează și cea mai semnificativă scădere a inflației în zona UE. În noiembrie 2022, inflația era de 16,8%, iar în mai 2024 a ajuns la 5,1%.

Inflația din România a scăzut

„Inflaţia continuă să scadă. În luna mai, a coborât de la 5,9% la 5,1%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Desigur, vorbim de o medie statistică. Nu toţi cetăţenii percep la fel această evoluţie. Preţurile diferă de la judeţ, la judeţ, de la un magazin la altul, iar în cazul alimentelor avem şi influenţe sezoniere, mai ales la legume şi fructe. (…) Ştiu că vor fi unii care vor spune că avem în continuare printre cele mai mari inflaţii din Uniunea Europeană. Aşa e, dar adevărul trebuie spus în întregime. Să nu uităm de unde am plecat! În noiembrie 2022 Inflaţia era 16,8%. Azi este 5,1%. Aşadar avem şi cea mai mare scădere a inflaţiei în cadrul Uniunii”, a afirmat Budăi.

Budăi a subliniat că este „important că prețurile s-au stabilizat și că măsurile promovate de PSD s-au dovedit eficiente”.

„Am oprit specula din piaţa de energie şi din cea de alimente. Pe fişa de la INS pentru luna mai, vedem scăderi de preţuri atât la energie, unde am plafonat preţurile, cât şi la alimentele de bază, unde am limitat adaosul comercial (…) Şi mai e important de amintit că Guvernul condus de PSD a luat mereu măsuri de sprijin pentru cei cu pensii mici şi de creştere a salariului minim pentru a proteja puterea de cumpărare a celor mai vulnerabili în faţa creşterii preţurilor”, a mai menţionat Marius Budăi, potrivit Agerpres.

Medicamenele s-au scumpit cu 24%

Comparativ cu anul trecut, cele mai semnificative creșteri de prețuri au fost înregistrate la servicii, cu un avans de peste 9%. Printre produsele nealimentare, prețurile medicamentelor au crescut cel mai mult în ultimele 12 luni, cu peste 24%.

Potrivit Institutului Național de Statistică, medicamentele și detergenții au avut cele mai mari scumpiri în ultimul an, cu creșteri de peste 24% și respectiv 23%. De asemenea, articolele medicale au înregistrat un avans de 20%.

În domeniul serviciilor, serviciile poștale s-au scumpit cu 26% în luna mai, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Transportul aerian a fost cu 20% mai scump, iar serviciile de apă, canal și salubritate au crescut cu 15%.

Printre alimente, cele mai mari creșteri de prețuri au fost la conservele din fructe (10%), carnea de vită (aproape 8%) și carnea de porc (peste 6,5%). De asemenea, berea și vinul au înregistrat creșteri de preț de peste 8%.