Infofinanciar > Lumea la zi > Inflația din Turcia, în scădere! Situația complicată nu ia sfârșit curând
Lumea la zi

Inflația din Turcia, în scădere! Situația complicată nu ia sfârșit curând

inflatie turcia (sursă foto: middleeasteye.net)
sursă foto: middleeasteye.net

Inflația de consum din Turcia a crescut cu 38,2% în iunie, în ritm anual. Presiunile în ceea ce privește prețurile rămân ridicate pe fondul scăderii abrupte a valorii lirei turcești. Această țară a înregistrat cea mai mică decelerare a prețurilor de consum de la încetinirea care a început în noiembrie anul trecut, în condițiile în care una dintre cele mai grave perioade din ultimele decenii în care lira s-a scumpit, face ca importurile să fie mai costisitoare.

Potrivit datelor oficiale publicate miercuri, 5 iulie, inflația a ajuns la 38,2% în luna iunie, ușor sub nivelul prognozat și în scădere de la 39,6% în luna mai. Pe o bază lunară, aceasta a crescut brusc după ce prețurile la gazele de uz casnic au fost înregistrate ca fiind zero în luna mai, în urma unei promisiuni electorale făcute de președintele Recep Tayyip Erdogan.

Scăderea lirei și inflația

Deși scăderile abrupte ale lirei nu au întrerupt complet impulsul dezinflației, deprecierea monedei stârnește presiuni asupra prețurilor chiar în momentul în care guvernul avansează cu măsuri care includ o creștere interimară de 34% a salariului minim, analizând în același timp creșterea salariilor și a pensiilor funcționarilor publici. Inflația de bază, care elimină elementele volatile, a crescut cu 47,3% în ritm anual, față de 46,6% în luna precedentă, semn că presiunile asupra prețurilor rămân ridicate. „Una dintre cele mai severe prăbușiri ale lirei din ultimul deceniu este în principal responsabilă pentru creșterea inflației de bază”, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piață la fintech Conotoxia.

Lira a pierdut aproximativ un sfert din valoarea sa în raport cu dolarul de când Erdogan a obținut victoria la realegerea sa în luna mai și și-a restructurat echipa economică. Stabilitatea prețurilor se va dovedi evazivă, în condițiile în care doi foști bancheri de pe Wall Street, aflați acum la conducerea economiei, vor anula ani de reglementări complexe și de politici marginale care au ținut lira sub control prin consumarea rezervelor băncii centrale. „Citirea din iunie încheie ciclul de decelerare. Ne așteptăm acum ca lira slabă și politicile guvernamentale să readucă inflația pe o traiectorie ascendentă. Asta în ciuda unei pivotare a politicii pe care o are acum banca centrală pe un ciclu de înăsprire.” a explicat Selva Bahar Baziki, economist.

Ciclu de înăsprire monetară

Amenințarea unei noi spirale a inflației adaugă presiune pe ministrul de Finanțe nou instalat, Mehmet Simsek, și pe guvernatorul băncii centrale Hafize Gaye Erkan. Deocamdată, factorii de decizie politică au semnalat că revenirea la o abordare mai convențională va fi treptată, în timp ce reduc sprijinul acordat lirei și măresc ratele dobânzilor pentru prima dată în peste doi ani. În lunile următoare, analiștii se așteaptă ca inflația să accelereze din nou peste 40% și să rămână la acest nivel până în prima jumătate a anului 2024. Bloomberg Economics și-a revizuit estimarea de la 43% la 47% la sfârșitul anului, ceea ce înseamnă că această creștere a prețurilor ar putea fi de peste nouă ori mai mare decât ținta oficială.

O liră mai slabă a fost în centrul atenției băncii centrale atunci când a revizuit ratele luna trecută, potrivit procesului-verbal al ședinței, care a marcat ceea ce a fost numit „primul pas” al unui ciclu de înăsprire monetară. Decizia de a majora rata de referință la 15% de la 8,5%, o mișcare care nu a fost pe măsura multor previziuni, a fost menită să „stabilească cursul dezinflației cât mai curând posibil”, a declarat banca centrală în rezumatul publicat luni. Guvernatorul Erkan va prezenta cel de-al treilea raport trimestrial anual al băncii centrale privind inflația pe 27 iulie. Următoarea ședință de stabilire a ratei dobânzii este programată pentru 20 iulie, conform Bloomberg .