Info

Românii vor avea parte de taxe noi în 2023! Câți bani trebuie să scoatem în plus din buzunar

Taxe și impozite, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Chiar dacă Guvernul a anunțat că de la 1 ianuarie 2023 românii vor beneficia de majorări ale pensiilor și salariilor sau de ajutoare financiare suplimentare din partea statului, oficialii nu au adus în discuție și taxele noi care se vor adăuga de anul viitor. Astfel, potrivit legii, masa la un restaurant va fi mai scumpă de anul viitor (întrucât TVA-ul în domeniul Horeca va crește considerabil), în timp ce prețurile băuturilor cu zahăr vor „exploda”.

Analiștii spun că noile taxe îi vor face pe unii români să scoată din buzunar chiar și cu 20% mai mulți bani.

Ce taxe vor crește din 2023

Potrivit celor de la Realitatea, sunt 4 taxe care vor crește din anul 2023. Acestea sunt:

  1. a) TVA-ul din domeniul HORECA, de la 5% la 9%
  2. b) prețurile băuturilor cu îndulcitori, de la 9% la 19%
  3. c) impozitul pe dividende, de la 5% la 8%
  4. d) TVA-ul pentru a doua locuință, de la 5% la 19%; plafonul scade de la 700.000 lei la 600.000 lei.

Ciolacu a susținut că nu va crește nicio taxă

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut la începutul lunii octombrie că nicio mărire de taxă nu va avea loc în 2023.

„La anul nu se mărește nicio taxă. Prin PNRR ne-am asumat eliminarea unor excepții. Nici anul acesta, cu toate modificările la Codul Fiscal nu s-au mărit taxele. Pentru că nu este gata digitalizarea ANAF am decis descentralizarea către autoritățile locale. Să nu uităm că avem cea mai mică taxare a proprietăților din Europa. Noi am permis autorităților locale să opteze, dacă vor crește taxele locale. Nu este totuna o locuință din centrul Bucureștiului cu una din centrul orașului Hunedoara”, a precizat la acea vreme șeful PSD.

Nu vor fi adăugate taxe noi

Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a precizat marți că nu vor fi adăugate tae noi românilor în 2023, acest lucru fiind „o certitudine”. De asemenea, oficialul a menționat că este adeptul unei impozitări pe o perioadă determinată pentru veniturile excepţionale.

„Nu vor fi taxe noi, asta e o certitudine”; „Sunt în continuare adeptul unei impozitări pe o perioadă determinată pentru veniturile excepţionale, şi mi se pare corect şi de bun simţ”, a transmis președintele PSD, scrie Digi24.

Același anunț a fost făcut și de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

„Ceea ce pot să spun este că nu vor fi taxe noi, dar vor fi investiții masive, nu numai din perspectivă publică.

Bugetul anului viitor este construit pe un volum de investiții, o să-l numesc istoric, vreau să-l văd și realizat. Deci, un volum de 112 miliarde de lei, 7,2% din PIB; dar cel mai mult și cel mai important este să investim în capitalul românesc și în economie.

Deși avem un număr mare de companii cu capital românesc, ponderea valorii adăugate în PIB nu este la fel de importantă, și ea trebuie susținută și crescută. Acest lucru nu se face decât prin reconversie economică, trecerea de la economia de consum și dependența de extern la economia de producție în economia internă”, a spus oficialul din Finanțe, conform RRA.