Infofinanciar > Lumea la zi > Industria petrolului. Află cele mai importante evenimente petrecute la nivel mondial
Lumea la zi

Industria petrolului. Află cele mai importante evenimente petrecute la nivel mondial

preț petrol (sursă foto: observatornews.ro)
sursă foto: observatornews.ro

Industria petrolului joacă un rol extrem de important la nivel mondial. Astfel, cele mai importate știri din acest domeniu pot surprinde schimbările care au loc la nivelul sectorului. Iată cele mai noi evenimente care au adus modificări la nivel mondial. Bulgaria este un important jucător în cadrul proiectului ce are în vedere realizarea unui coridor de energie verde Azerbaidjan-UE. Ministerul bulgar al Energiei a explicat că țara sa va aduce un plus acestei inițiative. Prin intermediul sistemului său dezvoltat de transport de energie electrică.

„Bulgaria ar putea juca un rol important în proiect prin sistemul său dezvoltat de transport al energiei electrice, interconexiunile cu țările vecine cu capacitate mare, piața de energie electrică bine dezvoltată și oportunitățile de investiții în energie regenerabilă, proiecte de infrastructură și cererea în creștere pentru energie verde” a transmis ministerul bulgar.

Noutăți din industria petrolului

Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria au semnat la 17 decembrie 2022 un acord de colaborare strategică. Care prevede construirea unei punți energetice din zona Caucazului către Europa. Acordul prevede construirea unei linii energetice de 1.195 de kilometri și 1.000 MW la Marea Neagră. Energia electrică „verde” produsă în Azerbaidjan ar trebui să fie trimisă printr-un cablu electric submarin către mai multe părți ale Europei. Acest sistem va face posibilă furnizarea a până la patru gigawați de energie regenerabilă.

„Bulgaria a fost una dintre primele țări care și-a exprimat sprijinul deschis pentru proiect. Într-o scrisoare din 3 aprilie 2023, Ministerul Energiei a sprijinit Acordul de parteneriat strategic privind dezvoltarea și transportul energiei verzi între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria și și-a exprimat interesul Guvernului bulgar de a se alătura proiectului comun „Middle Green Corridor” a transmis Ministerul bulgar al Energiei, conform trend.az .

Creșterea tarifelor pentru petrol

Cererea de țiței stabilește recorduri istorice consecutive după ani de pandemie. Astfel, a fost respins mitul conform căruia cererea de petrol ar fi atins vârful în anii anteriori. Potrivit proiecțiilor unor instituții precum AIE, consumul a fost de 101,7 milioane de barili pe zi în 2023. Se preconizează că urca din nou la aproximativ 103 milioane de barili în acest an. Deși este o creștere mai mică decât în anul precedent este totuși un rezultat dezamăgitor. Având în vedere eforturile de combatere a schimbărilor climatice. Benzina este un produs de bază care se aștepta să înceapă să scadă ca urmare a răspândirii la nivel mondial a electrificării. Totuși, acest carburant conduce creșterea din acest an.

În ceea ce privește oferta, se pare că OPEC+ este pregătită să își respecte angajamentul. Cu privire la reducea producției pe parcursul întregului an. AIE notează că producția globală va scădea cu 870.000 de barili/zi în primul trimestru din 2024, conform Energypress .

Industria hidrogenului din SUA

Departamentul Energiei (DOE) a anunțat 750 de milioane de dolari pentru 52 de proiecte în 24 de țări, ca parte a programului de investiții americane a președintelui Joe Biden. Aceste investiții au rolul de a susține industria hidrogenului. Peste 1.500 de noi locuri de muncă vor fi susținute direct de aceste inițiative. Care sunt finanțate prin Legea bipartizană a președintelui privind infrastructura.

Aceste proiecte vor contribui la extinderea tehnologiilor de electroliză și la creșterea capacităților de producție. De asemenea, vor ajuta la reciclare pentru sisteme și componente cu hidrogen curat. Potrivit DOE, proiectele ar trebui să permită capacităților din SUA să producă anual 14 gigawați de celule de combustie. Ceea ce ar alimenta 15% din vânzările globale.

„Această investiție va crea sute de locuri de muncă bine plătite, va aduce milioane de dolari economiei noastre locale și va menține Michigan în fruntea inovării în domeniul energiei curate și tehnologie. „Hidrogenul verde este una dintre cele mai promițătoare tehnologii în tranziția către un viitor cu energie curată și va sprijini industriile care au fost mult timp esențiale pentru statul nostru, de la mobilitate la producție” a spus reprezentantul SUA Debbie Dingell, conform Off Shore Energy .