Infofinanciar > Info > Industria alimentară primește sprijin din partea statului! De ce sume beneficiază companiile
Info

Industria alimentară primește sprijin din partea statului! De ce sume beneficiază companiile

sursa foto omega consulting
Sursa foto: omega consulting

Așa cum este menționat în Ordonanța de Urgență a Guvernului, cu numărul 154/2022 din data de 16 noiembrie 2022, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au realizat plăți în valoare de 46.018.834 de auro, adică aproximativ 226.812.599 de lei.

Acești bani au mers către 307 beneficiari din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor și grăsimilor, dar și a produselor lactate sau a produselor care sunt destinate pentru hrana animalelor. Data la care au fost efectuate aceste plăți a fost data de 30 iunie 2023.

Ajutor pentru patroni

Acest ajutor, care a fost introdus prin intermediul Ordonanței de Urgență, are rolul de a venit în sprijinul operatorilor care activează în domeniile mai sus menționate din cauza creșterii costurilor. Materiile prime precum porumbul, floarea soarelui, grâul, orzul, rapița, soia și laptele crud s-au scumpit, iar la acestea se mai adaugă și prețul pentru transport și depozitare, care de asemenea a suferit o creștere. Întreprinderile au primit un ajutor care poate valora maxim 500.000 de euro, sau în lei 2.464.350 lei.

Din numărul total de 307 de întreprinderi care au primit aceste ajutoare, 35 dintre acestea s-au bucurat de suma maximă, adică de cei 500.000 de euro. Una dintre companiile care a primit suma maximă este compania Agrochirnogi S.A. din județul Călărași, cu un ajutor de 500.700 de euro. Mai sunt și alte companii ale căror nume mai sunt notabile, precum Albalact S.A. și Transavia S.A. din județul Alba, Panimon S.A., Pambac S.A. și Agricola Internațional S.A. din Bacău, Bunge România SRL din Buzău, LTA Mondial SRL și S.C. Argus S.A. din Constanța, dar și altele.

Sumele primite de companii

Suma pe care au primit-o în total cele 35 de companii care au beneficiat de ajutorul maxim acordat este de 17.500.000 de euro, iar suma acordată celorlalte 272 de companii se ridică la 28.518.834 de euro. La polul opus celor 35 de companii care au primit suma maximă se află Cooperativa Agricolă Trotuș din județul Harghita, care a primit cea mai mică sumă, mai exact 10.327 de euro. Domeniul în care activează această firmă este fabricarea produselor lactate și brânzeturilor.

Motivul pentru care a fost acordat acest ajutor de către reprezentanții statului este pentru a venit în sprijinul sectorului comercial într-un moment în care există o criză geopolitică între Rusia și Ucraina, informează normedia.ro 

Războiul din Ucraina

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a început în februarie 2022 și continuă să se mențină. Acesta nu se mai limitează doar la teritoriul Ucrainei, ci a început să se extindă și în Marea Neagră. Recent, Rusia s-a retras dintr-un acord care permitea libera trece a cerealelor prin Marea Neagră, iar de atunci armatele ruse atacă porturile ucrainene prin care fie trec transporturi de cereale, fie sunt depozitate. Acesta este și cazul porturilor Reni și Izmail, pe care militarii ruși le-au atacat recent cu ajutorul dronelor. Acest lucru afectează un număr mare de țări, deoarece Ucraina este unul dintre cel mai important importator de cereale la nivel mondial.