Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (6): Tabelul periodic al rentabilității materiilor prime
Esential

Lumea în cifre (6): Tabelul periodic al rentabilității materiilor prime

materii prime sursa foto ro.aliment
sursa foto ro.aliment

Încercarea de a prezice ce mărfuri vor ieși învingătoare într-un anumit an este o treabă complicată, mai ales în această perioadă de turbulențe pe piețe mondiale.

Privind în urmă la anii precedenți, investitorii pot obține informații despre tendințele și modelele pe termen lung ale prețurilor materiilor prime. Pentru a ajuta la o mai bună înțelegere a acestor tendințe, U.S. Global Investors publică la începutul fiecărui an o vizualizare numită Tabelul periodic al rentabilității materiilor prime.

Ediția din acest an analizează randamentele din ultimul deceniu, între 2013 și 2022, și prezintă un design interactiv care permite utilizatorilor să sorteze randamentele în funcție de diverse categorii, inclusiv randamente, volatilitate și alte grupări.

Din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina, reperele regionale pentru unele mărfuri (cărbune, gaze naturale) au avut divergențe de preț mult mai mari decât în mod obișnuit. În acest caz, graficul se concentrează pe reperele regionale din SUA, cum ar fi cărbunele din bazinul Powder River și prețurile gazelor naturale Henry Hub. Aceste prețuri pot fi diferite de acțiunea prețurilor observată în întreaga lume.

Mai multă volatilitate, dar randamente pozitive

După ce în 2021 am asistat la o creștere impresionantă a prețurilor materiilor prime, pe măsură ce lumea se redeschidea după pandemie, 2022 a adus un alt an de randamente pozitive pentru clasa de active care au fost definite de niveluri ridicate de volatilitate.

Indicele extins S&P Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) a urcat cu 52,1% în primele cinci luni ale anului 2022, în condițiile în care întreruperile de aprovizionare și temerile legate de cereale, metale și combustibili energetici au fost stimulate de invazia Rusiei în Ucraina.

În a doua jumătate a anului, prețurile s-au răcit, deoarece SUA au continuat să elibereze țiței din rezerva sa strategică de petrol, în timp ce Rusia și Ucraina au stabilit un acord pentru a permite exporturile de cereale și produse agricole, atenuând temerile legate de întreruperi prelungite ale aprovizionării.

Rezultatul? În ultimele șapte luni ale anului, S&P GSCI aproape că a efectuat o călătorie de întoarcere și a sfârșit prin a crește doar cu 8,7% în 2022 în total.

Un alt factor-cheie care a contribuit la menținerea prețurilor la mărfuri la rece în 2022 a fost blocajele prelungite din China, care au încetinit capacitățile de producție și industriale ale țării. Acest lucru a contribuit la reducerea cererii de combustibili energetici în 2022, împreună cu metale industriale precum cuprul, aluminiul și zincul.

Litiul continuă să fie în topul randamentelor materiilor prime

Un metal care a strălucit în 2022 a fost litiul, care a fost adăugat recent în tabelul periodic al rentabilităților materiilor prime.

După ce a fost în fruntea tabelului în 2021 cu o creștere de preț supradimensionată de 442,8%, litiul și-a păstrat locul de frunte în 2022 cu o creștere mai modestă de 72,5%.


Impulsul din ce în ce mai mare la nivel mondial în favoarea vehiculelor electrice (EV) a contribuit în mare măsură la creșterea cererii de litiu și nichel, care a fost a doua cea mai bună marfă cu cel mai bun randament în 2022, cu o creștere a prețului de 43,1%. Pe măsură ce tot mai multe țări își stabilesc obiective de eliminare treptată a vehiculelor pe benzină și diesel, se așteaptă ca cererea de minerale cheie pentru baterii, cum ar fi litiul și nichelul, să continue să crească.

În timp ce SUA lucrează pentru a-și consolida producția de metale pentru baterii și lanțurile de aprovizionare cu ajutorul unor subvenții de 2,8 miliarde de dolari pentru proiecte interne de litiu, grafit și nichel, vor trece ani până când o ofertă mai mare va fi pusă în funcțiune ca urmare a acestui fapt. Între timp, cererea robustă de vehicule electrice în China a generat o nevoie constantă de aceste metale pentru baterii, care în prezent sunt în criză.

Variația prețurilor la energie alimentată de incertitudinea regională

După ce în 2021 combustibilii energetici au dominat primele locuri după litiu, prețurile combustibililor energetici în 2022 au fost mai volatile, cu randamente mai dispersate. Gazul natural a fost singurul combustibil care a înregistrat randamente de două cifre, cu un randament de 19,9%, cu un randament de 6,7% pentru țiței și cu cărbunele în partea de jos a tabelului, cu -48,3%.

Este important de reținut modul în care evenimentele geopolitice și întreruperile de aprovizionare de anul trecut au afectat diferențele regionale de preț pentru combustibilii energetici. În timp ce țițeiul WTI (de referință pentru America de Nord) a crescut cu 6,7% în 2022, țițeiul Brent (de referință pentru Europa) a crescut cu 10,4%, în timp ce țițeiul Urals (de referință pentru Rusia) a scăzut cu peste 26,5%.

Ca urmare a războiului și a sancțiunilor care au urmat, discountul țițeiului Urals în comparație cu țițeiul Brent a trecut de la – 1,72 dolari la începutul anului 2022 până la – 30,71 dolari la sfârșitul anului.

Prețurile cărbunelui termic s-au confruntat cu divergențe regionale similare, cărbunele Powder River Basin (PRB) (referința americană pentru cărbune) scăzând cu 48,3% în acest an, în timp ce cărbunele Newcastle, care este livrat din portul Newcastle, Australia, în principal către diverse națiuni asiatice, a înregistrat o creștere fulminantă a prețurilor cu 156,6% în 2022.

După un an atât de sălbatic, cu o variație uriașă a prețurilor materiilor prime, vom vedea dacă anul 2023 poate aduce o oarecare stabilitate sau dacă volatilitatea ridicată și discrepanțele regionale tot mai mari ale prețurilor vor deveni norma.

În episodul de mâine vom afla cum stăm la nivel mondial cu banii în lumea sportului. Mai exact, vom vedea statisticile oferite despre care sunt cele mai scumpe tranzacții cu echipe sportive din istorie.