Infofinanciar > Lumea la zi > India și Rusia se unesc! Țările vor să stimuleze legăturile de lungă durată în domeniul militar
Lumea la zi

India și Rusia se unesc! Țările vor să stimuleze legăturile de lungă durată în domeniul militar

Rusia și India sursa foto vox.com
sursa foto vox.com

India și Rusia au convenit să își consolideze parteneriatul în domeniul apărării în cadrul discuțiilor purtate vineri între miniștrii apărării, a declarat guvernul indian, în contextul în care New Delhi se teme că războiul din Ucraina afectează propriile livrări militare de la Moscova.

Rajnath Singh și Serghei Shoigu au purtat discuții în marja unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) la New Delhi.

„Ei au recunoscut relația unică, de lungă durată și testată în timp dintre India și Rusia”, se arată în declarație. Aceștia „și-au exprimat satisfacția cu privire la încrederea și respectul reciproc continuu dintre cele două țări, în special în domeniul apărării, și și-au reiterat angajamentul față de consolidarea parteneriatului”, se arată în comunicat, fără a oferi detalii.

India, cel mai mare importator de arme din lume, depinde de Rusia pentru aproape jumătate din livrările sale militare și a cumpărat de-a lungul deceniilor avioane de luptă, tancuri, submarine nucleare și un portavion, scrie Reuters.

Însă războiul din Ucraina a blocat livrările de piese de schimb rusești, critice pentru ca India să își întrețină flotele de tancuri și avioane de luptă, și a întârziat livrarea sistemelor rusești de apărare aeriană. India a refuzat să dea vina public pe Rusia pentru războiul din Ucraina și și-a crescut comerțul cu Moscova până la un nivel record, determinat în mare parte de importul de petrol rusesc.

Pregătiri intense

Mai mulți lideri occidentali au criticat apropierea Indiei de Rusia, în timp ce încearcă să izoleze Moscova de la invazia sa în Ucraina în februarie 2022. New Delhi spune că își apără interesele în cumpărarea de petrol rusesc și a făcut presiuni pentru o soluție diplomatică la conflict.

Moscova, care se confruntă cu o contraofensivă așteptată din partea forțelor ucrainene în următoarele săptămâni, i-a primit marți pe miniștrii apărării din Iran, Siria și Turcia, iar Shoigu a purtat, de asemenea, discuții cu ministrul apărării din China pe 18 aprilie.

Shoigu a declarat la reuniunea OCS că scopul real al Occidentului în Ucraina este de a învinge strategic Rusia, de a reprezenta o amenințare pentru China și de a-și menține propria poziție de monopol, a relatat agenția de știri de stat rusă RIA.
Rusia a aruncat vineri rachete asupra orașelor din Ucraina în timp ce oamenii dormeau, ucigând cel puțin 25 de civili în primele atacuri aeriene la scară largă în aproape două luni, în timp ce Kievul a declarat că este aproape gata să lanseze un asalt uriaș pentru a recuceri terenurile ocupate.

Pompierii au lichidat un incendiu într-un apartament rezidențial lovit de o rachetă rusească în orașul central Uman, iar salvatorii s-au cățărat printr-un morman imens de moloz fumegând, căutând supraviețuitori și cadavre în timp ce oamenii îngrijorați stăteau deoparte.