Infofinanciar > Lumea la zi > India continuă jocul dublu. Guvernul de la Delhi susține suveranitatea teritorială, dar nu votează împotriva Rusiei
Lumea la zi

India continuă jocul dublu. Guvernul de la Delhi susține suveranitatea teritorială, dar nu votează împotriva Rusiei

india rusia
Sursa foto: eastasiaforum

India s-a abținut încă o dată de la vot în cazul unei rezoluții a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite care a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, care a început în urmă cu un an. Cu toate acestea, Guvernul de la Delhi afirmă că susține suveranitatea și integritatea teritorială a statelor.

Moțiunea ONU fost susținută de 141 de națiuni, 32 s-au abținut, iar șapte, inclusiv Rusia, au votat împotrivă. India și-a reiterat poziția cu privire la invazie, afirmând că dialogul pașnic este singura cale de ieșire.

Regimul de la Delhi s-a confruntat din ce în ce mai mult cu presiuni pentru a adopta o poziție fermă față de Rusia. Multe țări, inclusiv SUA și Ucraina, au lansat apeluri publice cerând Indiei să ia o poziție clară și să „facă ceea ce trebuie”. India a rezistat însă presiunii și a continuat cu strategia de a nu critica direct Rusia. Ea s-a abținut să adopte poziții radicale în trecut în rezoluțiile similare adoptate de Adunarea Generală a ONU și de Consiliul de Securitate al ONU.

Relațiile ruso-indiene au o istorie de zeci de ani

Cele două țări au o relație de încredere veche de zeci de ani, încă din timpul Războiului Rece. Rusia este cel mai mare furnizor de arme al Indiei, chiar dacă cota sa a scăzut în ultimii ani, în mare parte datorită deciziei regimului de la Delhi de a stimula producția internă de apărare și a extinderii portofoliului de importuri.

La finalul anului trecut, Rusia a mărit livrările de petrol din către India, oferind reduceri mai mari de preţ, după ce blocada economică a Uniunii Europene a intrat în vigoare. La rândul ei, regimul de la Delhi a strâns legăturile cu Moscova, după ce Kremlinul a trimis o „comandă” cu peste 500 de produse de care are nevoie urgent și care include piese pentru mașini, avioane și trenuri.

Cele două țări au, de asemenea, un istoric de cooperare diplomatică – Moscova și-a exercitat dreptul de veto la rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU privind regiunea disputată a Kashmirului.

Cu toate acestea, Delhi a vorbit despre importanța „Cartei ONU, a dreptului internațional și a respectului pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statelor” în declarațiile sale anterioare privind Ucraina.

Cine au fost susținătorii Rusiei la ONU

Moțiunea ONU de la New York a făcut un apel pentru adoptarea imediată a păcii între cele două țări combatante și a reafirmat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, respingând orice pretenții ale Rusiei cu privire la părțile din țară pe care le ocupă. În septembrie, deputații de la Moscova au votat pentru anexarea ilegală a patru regiuni din Ucraina.

De asemenea, ONU a cerut „ca Federația Rusă să își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare de pe teritoriul Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional” și a solicitat încetarea ostilităților.

Alături de India, printre cele 32 de țări care s-au abținut la vot s-au mai numărat China, Iran și Africa de Sud. Cele șapte țări care au votat împotrivă au fost Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Eritreea, Mali, Nicaragua și Siria, conform BBC.