Infofinanciar > Lumea la zi > India se pregătește de alegeri! Aproape un miliarde de oameni sunt așteptați la vot
Lumea la zi

India se pregătește de alegeri! Aproape un miliarde de oameni sunt așteptați la vot

India alegeri (Sursî foto: TIME)
sursă foto: arhiva companiei

Săptămâna aceasta vor avea loc alegeri în India, cel mai mare stat al lumii la categoria număr de locuitori. Astfel, în această țară, peste 960 de milioane de oameni sunt așteptați la urnele vot, dintr-o populație de 1,4 miliarde. De data aceasta, se va vota pentru a decide cine va ocupa cele 543 de locuri din Lok Sabha, cea mai puternică cameră inferioară a Parlamentului. De asemenea, după aceste alegeri se va decide și cine va deveni următorul prim-ministru al Indiei.

Partidul de guvernământ Bharatiya Janata Party (BJP) concurează împotriva unei coaliții de partide de opoziție foarte numerose, inclusiv Congresul Național Indian. Acesta din urmă a condus națiunea timp de peste 50 de ani. În centrul competiției se află premierul în exercițiu Narendra Modi.

El a ajuns la putere pentru prima dată în 2014 pe baza promisiunilor de reformă economică și a unui mandat naționalist hindus. Dacă va câștiga din nou, Modi va egala recordul primului prim-ministru al Indiei, liderul Congresului Jawaharlal Nehru. Pentru că va rămânâne la putere timp de trei mandate consecutive.

India iese la vot

Alegerile sunt un exercițiu lung și costisitor. Votul începe pe 19 aprilie, eșalonat în șapte etape succesive pe parcursul a șase săptămâni, iar rezultatele sunt anunțate pe 4 iunie. La fel ca în 2019, când India a organizat ultimele alegeri, la scrutinul din acest an vor fi amenajate peste un milion de cabine de vot în întreaga țară. Cu aproape 15 milioane de membri ai personalului de votare care vor ajuta la administrarea votului prin intermediul mașinilor de vot electronice.

Toate acestea sunt planificate și executate cu atenție de către Comisia Electorală din India. În timp ce alegerile din 2019, care au costat 8,5 miliarde de dolari, au fost considerate a fi cele mai scumpe alegeri din lume, conform unor estimări, se așteaptă ca votul din acest an să depășească chiar și această cifră.

Cum funcționează alegerile din India?

Urmând sistemul parlamentar britanic care a fost în vigoare în India până la independența țării în 1947, democrația indiană este un sistem parlamentar multipartit cu un legislativ bicameral. Aceasta înseamnă că partidul sau coaliția de partide care obține majoritatea va forma un guvern și va desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru. Pentru a obține o majoritate, un partid sau o coaliție trebuie să obțină 272 de locuri.

Fiecare dintre cele șapte etape de votare se desfășoară în zile separate, unice, în care votează mai multe circumscripții electorale din mai multe state. Scrutinul eșalonat permite Comisiei electorale din India să desfășoare personal de securitate care să asigure siguranța și libertatea funcționarilor electorali care transportă mașinile de vot.

Comisia electorală indiană va număra voturile cu ajutorul unui sistem complex de calcul și verificare. Odată finalizată, președintele Indiei, Droupadi Murmu, va invita partidul câștigător să formeze un guvern. Iar liderul acelui partid va fi numit prim-ministru. În cazul în care niciun partid nu obține o majoritate absolută, atunci partidul lider se va alia, de obicei, cu alte partide mai mici.

Cine sunt principalii competitori în alegerile din India?

Competiția se desfășoară în principal între cele mai mari două partide politice din India: Partidul Bharatiya Janata (BJP), aflat la putere, și Congresul Național Indian (INC), aflat în opoziție. BJP a ajuns la putere pentru prima dată în 2014 sub conducerea actualului prim-ministru Modi. Iar în prezent conduce cu o coaliție cunoscută sub numele de Alianța Națională Democratică. La alegerile din 2019, BJP s-a bucurat de o victorie zdrobitoare după ce a obținut majoritatea absolută cu 303 mandate parlamentare.

Modi, în vârstă de 73 de ani, care la început s-a proiectat ca un outsider cu o mână grea asupra corupției galopante, s-a transformat de atunci într-unul dintre cei mai populari și polarizanți lideri din istoria națiunii. Sondajele de opinie sugerează o victorie confortabilă a lui Modi datorită sprijinului larg din partea majorității hinduse a țării.

În timpul celui de-al doilea mandat al său, guvernul lui Modi s-a luptat cu gestionarea defectuoasă a pandemiei COVID-19, cu niveluri ridicate de șomaj și cu atacuri tot mai dese împotriva minorităților și a criticilor guvernului. În același timp, indienii admiră eforturile lui Modi de a propulsa India pe scena mondială. Ceea ce a atras investiții străine semnificative și sprijinul SUA pentru rivalitatea Indiei împotriva Chinei vecine.

În august anul trecut, India ajuns să trimită un rover pe Lună, devenind astfel a patra țară care reușește această performanță spațială. O lună mai târziu, New Delhi a găzduit cu succes summitul G20. De asemenea, în ianuarie, Modi a îndeplinit promisiunea naționalistă hindusă de lungă durată a partidului său de a deschide un templu hindus în orașul Ayodhya.

Care sunt problemele alegerilor din India?

Preocupările alegătorilor variază adesea de la un stat la altul în timpul majorității alegerilor din India. Însă, un sondaj recent efectuat înainte de alegeri a constatat că mai mult de jumătate dintre respondenți erau cel mai mult preocupați de probleme precum șomajul și inflația. Chiar dacă economia Indiei se numără în prezent printre cele cu cea mai rapidă creștere din lume.

Guvernul s-a străduit să genereze suficiente locuri de muncă, în special pentru tinerii sub 35 de ani. Cei care reprezintă peste 65% din populația indiană. La sfârșitul anului 2023, rata șomajului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani era de 44,9%. Asta în comparație cu o rată globală a șomajului de 8,7%, potrivit National Sample Survey.

Pe lângă dificultatea de a găsi locuri de muncă, mulți și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la creșterea prețurilor. 76% dintre respondenți au declarat că au resimțit acut impactul inflației. Mai mult de 40% din populația țării depinde de agricultură pentru venituri. Dar fermierii se luptă de mult timp să își ridice nivelul de trai și, în același timp, să hrănească țara. În state agrare precum Punjab și Uttar Pradesh, din cauza creșterii datoriilor, fermierii au ieșit în stradă pentru a cere venituri minime și profit.

Pentru a contribui la compensarea poverii, guvernul BJP a oferit ceea ce economiști precum fostul consilier economic principal Arvind Subramanian au numit „noul asistențialism”. Prin care guvernul a subvenționat furnizarea de bunuri și servicii esențiale precum locuințe, electricitate, conturi bancare și gaz pentru gătit. Un nou sistem digital de infrastructură publică conceput de guvern a facilitat, de asemenea, transferul de ajutoare în numerar direct către alegători, scrie TIME.