Info

Încă un record negativ pentru România! Natalitatea scade la cel mai mic nivel din ultimii 130 de ani

4media.info
FOTO:4media.info

Cele mai noi date statistice vin cu vești îngrijorătoare în ceea ce privește natalitatea în România. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în anul 2022 România poate marca un record negativ istoric, cu cei mai puțini bebeluși născuți în ultimii 130 de ani.

Doamnele care aleg să rămână în țară pun mai mult preț pe carieră, iar cele care părăsesc țara sunt de părere că instituțiile statului nostru nu pot asigura un viitor copiilor.

INS precizează că cele mai multe nașteri au fost înregistrate în perioada comunistă, mai exact în 1967, an în care au venit pe lume peste jumătate de milion de copii, Însă, odată cu prăbușirea regimului dictatorial s-a înregistrat o scădere masivă și accentuată a ratei de natalitate.

Natalitatea a scăzut în 2022

Potrivit sociologilor, pentru anul 2022 avem șanse mari să bifăm un record negativ, dacă luăm în calcul faptul că în primele 11 luni s-au înregistrat mai puțin cu 10.000 de nașteri față de aceeași perioadă a anului precedent, perioadă în care, de asemenea, rata natalității a fost redusă.

Purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică (INS) avertizează asupra faptului că ”Un dezavantaj cert este că populația României scăzând, importanța noastră ca stat în Europa, implicit scade. Scăzând natalitatea scade populația, scade potențialul de forță de muncă și dacă adăugăm și migrația”.

Din ce în ce mai multe romance aleg să nască în altă țară, un astfel de caz este dat și de Dorina Giurgiu în vârstă de 20 de ani și însărcinată în șase luni și locuiește momentan în Germania„ Toate consultațiile ginecologice de pe perioada sarcinii, nașterea, și șederea în spital după naștere sunt gratuite și plătite de casa de sănătate. Cunosc persoane care au copii aici și sistemul educațional este net superior față de cel din România, cursurile se susțin în alte feluri.”

 

În anul 2021 potrivit informațiilor oferite de Ministerul Afacerilor Externe, în patru țări din Europa în care sunt comunități de români s-au născut 45.000 de copii, dar este posibil ca numărul acestora să fie mai mare deoarece aceștia se nasc cu cetățeania statelor respective.

Adrian Dan, cadru universitar la Facultatea de Sociologie a declarat pentru stirileprotv.ro faptul că: „Româncele care preferă să nască în străinătate nu se gândesc neapărat la aceste beneficii care raportate la puterea de cumpărare din România s-ar putea să fie mai mare în România, dar acolo își oferă stabilitate pe termen lung societatea respectivă, îți oferă o altă perspectivă. Se gândesc că mai bine canalizează puținele resurse pe care le au pentru un singur copil mulți dintre ei cu gândul de al trimite în afara țării pentru școlarizare.”

Sociologii mai precizează faptul că înainte de nuntă și copii, femeile se concentrează pe securitatea financiară și pe carieră. În momentul de față Ministerul Familei acordă un sprijin financiar în valoare de 3000 de euro familiilor și cuplurilor care au probleme de fertilitate.