Infofinanciar > Info > Încă o lovitură pentru Guvern. Un alt sindicat amenință cu greva generală dacă nu li se vor mări lefurile
Info

Încă o lovitură pentru Guvern. Un alt sindicat amenință cu greva generală dacă nu li se vor mări lefurile

greva, sursa wowbiz
FOTO: wowbiz.ro

România a intrat sub semnul grevelor? Este poate cea mai de actualitate întrebare care necesită de îndată un răspuns și totodată, identificarea cauzelor care fac ca rând pe rând angajațiii din mai multe sectoare publice să amenințe cu sistarea activității.

În cursul zilei de ieri sindicaliștii din învățământ au anunțat că greva profesorilor va continua, ba mai mult, dascălii au anunțat un protest de amploare care se va organiza joi. Cadrele didactice sunt nemulțumite de grila de salarizare, pe bună dreptate am putea spune dacă luăm în calcul faptul că un profesor debutant câștigă aproximativ 2.400 de lei.

Angajații din cadrul STB vor mai mulți bani

Din nefericire, lista angajaților din sectorul public nemulțumiți de lefurile obținute la final de lună este completată de angajații din transportul feroviar, care la rândul lor au amenințat că vor intra în greva generală în cazul în care guvernanții nu le vor mări salariile.

În aceste condiții motivați de greva profesorilor și de solicitările angajaților CFR, șoferii Societății de Transport Public București, prin vocea liderului Sindicatului Transportatorilor București, Vasile Petrariu, au anunțat că în luna iulie vor demara negocierile pentru stabilirea unui nou contract colectiv de muncă. În situația în care, spune Petrariu, nu se va ajunge la un acord se va intra într-un conflict de muncă.

„Luna viitoare vom începe negocierea unui nou contract colectiv de muncă, la nivelul STB. Actualul contract expiră pe 31 august, iar conform noii legi a dialogului social, contractul poate fi negociat cu 60 de zile înainte de termenul de finalizare, așteptăm ca până pe 10 iulie să primim anunțul de începere a negocierii”, a declarat Vasile Petrariu.

Un șofer STB câștigă în medie 1.100 de euro lunar

Sub imperiul acestor afirmații, directorul STB, Adrian Criț a dezvăluit care este venitul mediu pe care îl obțin subordonații săi. Spre deosebire de profesori, un șofer STB obține aproximativ 1.100 de euro pe lună.

„ Eu cred că angajații noștri și-au dat seama și conștientizează faptul că beneficiază de niște condiții bune. Au niște salarii extraordinare comparativ cu alte categorii”, a declarat Criț pentru ZF Live. Compania de transport are aproximativ 10.000 de angajați din care mai bine de jumătate sunt șoferi sau vatmani.

Însă, în pofida remunerației pe care o primesc angajații din cadrul STB, liderul sindical Petrariu a precizat că vor solicita mai mulți bani, motivul invocat ține de rata crescută a inflației precum și probleme nerezolvate de anul trecut, raportează Mediafax.

Poziția lui Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor București

„ Noi mai avem niște probleme nerezolvate de anul trecut, cum ar fi acordarea unor fonduri privind echilibrarea unor categorii sociale din punct de vedere financiar. Obligatoriu, vom cere bani în plus la salariu, inflația încă este destul de mare, puterea de cumpărare s-a diminuat mult.

Clar, oamenii au așteptări din acest punct de vedere. Până nu terminăm discuțiile cu oamenii, nu o să știm clar ce vom solicita sau care va fi mandatul comisiei de negociere. Dar noi credem că discuțiile cu conducerea STB vor fi cam în același registru ca anul trecut, adică foarte tensionate”, a adăugat Vasile Petrariu.

Ultima grevă a șoferilor din STB s-a consumat iarna trecută, moment la care întregul trafic a fost dat peste cap, circulația a fost paralizată, fapt ce i-a determinat pe edilul Capitalei și pe Adrian Criț să-l acuze pe liderul sindical că ar fi pus la cale o grevă ilegală.