Infofinanciar > Lumea la zi > Care pace? În toamnă, în Ucraina va avea loc un forum al celor mai mari producători de arme din lume
Lumea la zi

Care pace? În toamnă, în Ucraina va avea loc un forum al celor mai mari producători de arme din lume

razboi-ucraina, Sursa foto hotnews
Foto: facebook.com

În toamnă, în Ucraina va avea loc un forum al celor mai mari producători de arme din lume. În timpul acestuia se va face un bilanț al oportunităților de a produce armele de care țara are nevoie pentru a elibera teritoriul de invazia rusă.

La Forum vor participa 86 de companii din 21 de țări diferite. Kievul caută să-şi schimbe contraofensiva câștigând teren în zone din apropiere de Bakhmut, informează Euronews.

Forum al celor mai mari producători de arme

Producția nu poate ține pasul cu războiul. Deseori, câteodată pe tonuri provocatoare, conducerea ucraineană i-a acuzat pe aliați pentru că nu fac suficient în favoarea contraofensivei.

Problema aprovizionării cu arme este din ce în ce mai relevantă, întrucât armata ucraineană caută să-și schimbe contraofensiva. Eficiența acesteia depinde în primul rând de sprijinul militar din partea Occidentului.

Optzeci și șase de companii de apărare de top, reprezentând 21 de țări, și-au confirmat participarea.

În numele apărării

Scopul evenimentului este ”de a oferi Ucrainei toate oportunitățile necesare pentru a produce arme și muniție şi de a oferi tehnologii moderne pentru a avea o apărare fiabilă împotriva oricărei forme de agresiune”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în obişnuitul său mesaj video.

NATO insistă şi ea pe această problemă. Rob Bauer, șeful Comitetului Militar NATO a recunoscut că ”volumul de arme folosite depășește capacitatea de producție” a țărilor alianței. Iar acestea sunt nevoite să livreze material din stocurile lor, expunându-se astfel la riscuri privind securitatea.

Situația de pe teren

Cele mai intense bătălii din ultimele zile au loc pe frontul de sud de lângă Bakhmut. Unul dintre orașele cele mai sfâșiate de conflict.

”Punctele fierbinți ale ciocnirilor dintre ruși și ucraineni sunt acum Klișchiivka și Kurdiumivka”, a declarat adjunctul ministrului apărării, Hanna Malyar. Se pare că aici, tot în regiunea Donețk, trupele ruse au încercat să străpungă apărarea ucraineană, dar fără succes.

Presa ucraineană a raportat explozii și la Harkov, în nord, și la Odesa, în sud-vestul țării. O alertă de raid aerian a fost declanșată, după ce bombardiere strategice rusești au tras cu rachete de croazieră.

Mișcări politice

Guvernul ucrainean a anunțat, luni, demiterea a șase miniștri adjuncți ai Apărării. Asta după ce un nou ministru, Rustem Umerov, a preluat portofoliul, la începutul lunii curente. Oficialii de la Kiev nu a oferit, momentan, niciun motiv pentru aceste demiteri.

Printre cei înlăturați din funcție se numără Ganna Maliar. Maliar a făcut frecvent comunicări publice cu privire la mersul contraofensivei pe fronturile din sudul și estul țării.