Infofinanciar > Info > În plin scandal Schengen, România face un cadou Austriei! OMV va primi sute de hectare de teren
Info

În plin scandal Schengen, România face un cadou Austriei! OMV va primi sute de hectare de teren

economica.net
FOTO:economica.net

A fost făcută publică schema prin care Austria a primit de la statul român sute de hectare de teren. Departe de a se finaliza scandalul legat de refuzul Vienei de a permite accesul României în spațiul Schengen, statul român face un cadou Austriei care constă în câteva sute de hectare de teren.

Complexul Energetic Oltenia, cu ajutorul unei investiții suportate de Ministerul Energiei din fondul de modernizare, a pus la dispoziție o suprafață de 680 de hectare pentru construcția a patru parcuri fotovoltaice.

OMV mai dă un tun statului român

Finanțarea în valoare de 410 milioane de euro provine din cota României pentru certificatele de dioxid de carbon. Banii sunt cuprinși în planul de restructurare al CE Oltenia și s-au acordat pe baza unor aplicații făcute de CE Oltenia și validată de Comisia Europeană pentru CE Oltenia.

Informația este publicată pe site-ul Ministerului de Energie, însă, ministerul omite să precizeze faptul că CE Oltenia a decis să nu meargă singur în aceste proiecte ci, fără licitație, prin selecție directă a ales ca partener compania austriacă OMV.

Concernul austriac, informează antena3.ro, pune la bătaie 76 de milioane de euro în timp ce compania românească pompează 410 milioane de euro și 680 de hectare. Clauzele contractului prevăd că OMV să devină proprietar peste jumătate din cele 680 de hectare și pe 50% din cantitatea de energie care va fi produsă de cele patru parcuri fotovoltaice în următorii 25 de ani.

Declarațiile autorităților

Confruntat cu această situație directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan a declarat următoarele„Complexul Energetic Oltenia, în 2019 era într-o situație de dificultate. Era în pericol de a intra în direct în faliment ca urmare a lipsei de cash pentru achiziția certificatelor de CO2. A fost nevoie să luăm un ajutor de salvare, la vremea respectivă de 254 de milioane cu condiția pentru a se transforma în ajutor de restructurare și condiție ca să nu rambursăm acei bani. N-aveam de unde să rambursăm fiindcă n-aveam posibilitate”, potrivit antena3.ro.

Burlan își continuă declarația și susține că „Statul român era să notifice Comisia Europeană cu un plan de restructurare, astfel încât acel ajutor de salvare să se transforme într-un ajutor de restructurare. Acest proces de selecție a unei firme care să vină alături de noi pentru a susține aceste investiții începând din luna august 2021 a fost un proces transparent.

Li s-a pus în camera de date, toate datele necesare, evaluările. Fiindcă evaluările n-au fost făcute de către CEO, au fost făcute de către un consultant din Big For. Iar la momentul în care s-a declanșat acest proces de selecție a firmelor care să vină în asociere cu noi, au avut interes 30 de firme.

În final au rămas 13 firme care au cumpărat caietul de sarcini pentru a participa la procedura de selecție. Oferte au fost într-adevăr decât de la OMV și Tinmar. OMV a ofertat pentru 4 parcuri fotovoltaice, Tinmar pentru parcuri 4 parcuri fotovoltaice și centrala pe gaz de la Turceni. Deci a fost un proces transparent, un proces de selecție care a început din luna august cu respectarea etapelor, conform legislației”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.