Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Cristian Terheș: „OMV-ul este o amenințare la siguranța națională a României. Compromite securitatea energetică”
Esential

Exclusiv! Cristian Terheș: „OMV-ul este o amenințare la siguranța națională a României. Compromite securitatea energetică”

Exclusiv! Cristian Terheș: „OMV-ul este o amenințare la siguranța națională a României. Compromite securitatea energetică”
sursa foto evz play

Cristian Terheș și Varujan Vosganian au participat la podcastul susținut de Robert Turcescu, pentru EVZ Play. Aceștia au avut pe masa discuțiilor subiecte legate de eșecul României de a intra în Spațiul Schengen, de poziția oamenilor politici români, dar și despre prezența companiilor austriece în țara noastră.

Cristian Terheș: ,,În momentul ăsta OMV-ul este o amenințare la siguranța națională a României pentru că compromite tot ce înseamnă securitatea energetică. Ar trebui folosite toate pârghiile legale pentru a scoate această firmă din România. Al doilea interes major este banca Raiffeisen, m-a sunat ieri cineva din Austria și mi-a spus că toți membrii partidului condus de cancelarul austriac e mână în mână cu Banca Raiffeisen. Această bancă nu s-a retras nici din Rusia, a scos profituri imense din Belarus și din Rusia. Cele mai multe business-uri occidentale au plecat din Rusia după război. Toți acești lideri europeni spun că apără principiile și valorile europene dar nu au nicio problemă să mulgă laptele de la vaca lui Putin. Raiffeisen a făcut profituri de 78% în România, bani luați de pe spinarea românilor.”

Greșelile politicienilor români

Varujan Vosganian subliniază importanța sistemului bancar din țara noastră, având în vedere mai ales numărul de români care lucrează în bănci.

Varujan Vosganian: ,,Eu am înțeles reacția celor care s-au dus să protesteze în fața Ambasadei Austriei. Eu cred că ceea ce s-a întâmplat acum este o lecție pentru noi și cred că la anul vom intra în Schengen. Sistemul bancar din orice țară este coloana vertebrală, șurbrezirea sistemului bancar afectează țara în care e sistemul respectiv. Cu tentativa de a face rău cuiva, ne putem face rău singuri. La băncile astea lucrează mii de români. Slăbirea unui sfert din sistemul bancar românesc poate duce la o criză pe care noi o suportăm. ”

Cristian Terheș consideră că politicienii români nu au o abordare potrivită pentru a discuta problemele ce țin de țara noastră. De asemenea, acesta îl critică și pe președintele României, ,,Iohannis nu se comportă ca un președinte, se comportă ca un faraon”.

Cristian Terheș: ,,Premierul și Ministrul de Externe vorbesc la telefon cu omologii lor în loc să se întâlnească. Toți cei buni au fost trimiși acasă la MAE. Cei de astăzi sunt incapabili să negocieze. Câte vizite externe are Aurescu? Ciucă și Aurescu spuneau să nu dăm în Austria. Eu am spus „Voi nu ați sunat parlamentarii olandezi, am sunat eu câți parlamentari am putut, erau și ei șocați când le-am spus că România vrea în Schengen”. Nu s-a anunțat acțiunea asta. În contextul ăsta Aurescu ar trebui să plece acasă”.

România trebuie să pună piciorul în prag

Potrivit spuselor lui Cristian Terheș, România nu are o abordare bună în ceea ce privește suveranitatea de care ar trebui să dea dovadă. Mai mult decât atât, Terheș consideră că interesele Austriei în România trebuie eliminate, pentru a da un exemplu și altor țări care vor să ignore cerințele țării noastre.

Cristian Terheș: Austria și Olanda au fost săgeți, pentru că țări mai mici decât România nu își permiteau să facă ceea ce au făcut dacă nu aveau spate. Sper că ce s–a întâmplat acum să fie un semnal și o oportunitatea de deșteptarea pentru clasa politică românească pentru că genul acesta de politică ascultătoare și cuminte. Eticheta asta de cuminte înseamnă că noi executăm ce ni se spune și nici nu se mai lucrează la nivel de ambasador, vine un funcționar european în România și îi spune președintelui ce trebuie să facă. Suntem totuși stat suveran și interesul trebuie să fie bunăstarea cetățenilor, lucru pe care nici actuala coaliție nu îl face. Suntem păcăliți, amânați și ascultători de 11 ani. Austria trebuie dată exemplu în momentul de față. Statul român ar trebui să calce în picioare tot ce înseamnă interes al Austriei în România pentru a da gândit oricărui alt stat care ar vrea să ridice în mod nedrept mâna asupra României. Dacă stăm pasivi și așteptăm vom continua să fim călcați în picioare.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.