Lumea la zi

În ciuda războiului, corupția la vârf face ravagii în Ucraina. Patriotismul, înlocuit cu goana după bani nemeritați

publik.md
FOTO:publik.md

Mai mulți oficiali ucraineni de rang înalt și-au anunțat demisia marți, 24 ianuarie, în timp ce Ministerul Apărării este afectat de scandaluri de corupție, iar președinția a avertizat cu privire la intensificarea măsurilor anti-corupție.

Una din demisiile cele mai răsunătoare a fost înaintată de Viaceslav Șapovalov, ministru adjunct al apărării, acesta era responsabil cu sprijinul logistic pentru Forțele Armate ale Ucrainei (AFU). Șeful Ministerului Apărării din Ucraina, Olexiy Reznikov, a acceptat demisia adjunctului său.

Demisia a survenit la scurt timp după publicarea unei anchete de către presa ucraineană ZN (Mirror Weekly). Iuri Nikolov, autorul reportajului, a dezvăluit o presupusă escrocherie în care funcționari din cadrul Ministerului Apărării foloseau o corporație fictivă pentru a supraevalua prețurile produselor alimentare pentru armată.

Demnitari importanți din Ucraina vizați de un scandal uriaș de corupție

Povestea s-a bazat pe o scurgere de informații de la o sursă din cadrul AFU. Potrivit publicației, prețul contractului a fost de 13 miliarde de Hr (330 de milioane de dolari):  „Cele mai comune produse s-au dovedit a fi supraevaluate de două până la trei ori”, susține raportul.

Kyrylo Tymoshenko, șef adjunct al biroului prezidențial și-a depus la rândul său demisia. În declarația sa de demisie, Timoșenko a spus că demisionează „din proprie inițiativă”. Președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret privind demiterea lui Timoșenko.

Motivul oficial al demisiei sale nu este cunoscut. Cu toate acestea, Iaroslav Zhelezniak, un important deputat ucrainean, a declarat pentru Kyiv Post că Timoșenko a demisionat din cauza unui scandal de anul trecut, în care a fost surprins conducând un Porsche Taycan 2021, în valoare de aproximativ 100.000 de dolari.

Timoșenko a declarat că a condus de 3-4 ori mașina și că a returnat-o. Într-un interviu în exclusivitate pentru Kyiv Post, el a explicat că doar testa mașina. „Am să vă explic. În timpul verii, eu și soția mea am decis să vindem una dintre mașinile noastre și să cumpărăm una electrică. Dar am renunțat la această idee cu patru luni înainte de ancheta jurnalistică, tocmai din punct de vedere moral”, a declarat Timoșenko.

Apropiații lui Zelenski au folosit în scopuri personale resursele statului

Zhelezniak a declarat: „După scandalul cu (mașina) Porsche, partenerii noștri internaționali au lăsat de mult să se înțeleagă că (sarcina de) reconstrucție a țării și Timoșenko nu pot sta una lângă alta”.

În primii ani ai președinției lui Zelenski, Timoșenko a fost imaginea așa-numitului program Big Construction, o revizuire multiplă a infrastructurii îmbătrânite a Ucrainei. Cu toate acestea, după ce s-a confruntat cu acuzații de corupție, inițiativa a stârnit controverse, iar Timoșenko însăși a fost implicată în două scandaluri.

În octombrie 2022, jurnaliștii de la Bihus Info au identificat faptul că a folosit personal una dintre mașinile Chevrolet Tahoe pe care Ucraina le-a primit de la General Motors pentru a ajuta la evacuarea oamenilor de pe linia frontului. După încercări de a-și justifica acțiunile, Timoșenko a declarat că va transfera mașina pe front.

Într-un interviu recent, acordat în exclusivitate pentru Kyiv Post, a susținut că cele întâmplate fac parte dintr-o campanie de informare desfășurată împotriva sa.

Oleksiy Symonenko, procuror general adjunct al Ucrainei și-a depus la rândul său mandatul. Biroul procurorului general a precizat că Symonenko a demisionat „din proprie inițiativă”. Șeful departamentului, Andrei Kostin, a acceptat demisia acestuia. Simonenko a demisionat după ce jurnaliștii au relatat că, la sfârșitul anului 2022, a plecat în vacanță în Spania, conducând Mercedesul unui om de afaceri din Lviv.  Într-un comentariu în exclusivitate pentru Kyiv Post, Zhelezniak a confirmat că vacanța a fost într-adevăr motivul demiterii sale.

Ivan Lukerya, ministru adjunct al dezvoltării comunitare, teritoriilor și infrastructurii, acesta a decis să demisioneze la începutul acestui an, dar din cauza unor circumstanțe politice și birocratice, înregistrarea legală a demisiei a fost amânată. Deocamdată nu se cunosc informații suplimentare pentru demisia lui Lukerya, dar aceasta vine după ce un alt șef adjunct al acestui minister, Vasil Lozinskyi, a fost demis duminică. Biroul Național Anticorupție din Ucraina (NABU) susține că Lozynskyi a primit 400.000 de dolari pentru a face lobby pentru contractele de achiziție de echipamente și utilaje la prețuri umflate.

„După cum a constatat investigația, o serie de funcționari ai organelor executive centrale și regionale au decis să își însușească o parte din fondurile de stat. Pentru a face acest lucru, ei au conspirat cu un grup de intermediari și au asigurat încheierea contractelor… Aceștia, după cum a constatat investigația, ar fi trebuit să dea suma menționată mai sus funcționarilor publici ca recompensă pentru acest lucru”, a raportat NABU într-o declarație.

De asemenea, Vitalii Muzuchenko a fost demis din funcția de viceministru al Politicii Sociale a Ucrainei; Viacheslav Nehoda a fost demis din funcția de viceministru al Dezvoltării Hromadelor și Teritoriilor din Ucraina; Anatolii Ivankevych a fost demis din funcția de șef adjunct al Serviciului de stat pentru transport maritim și fluvial al Ucrainei;  Viktor Vyshniov a fost demis din funcția de șef adjunct al Serviciului de stat pentru transport maritim și fluvial al Ucrainei pentru probleme de dezvoltare digitală, transformări digitale și digitalizare, potrivit kyivpost.com.

Demiterea șefilor de administrații regionale

În cadrul unei ședințe din 24 ianuarie, Cabinetul de Miniștri a demis, de asemenea, cinci șefi ai administrațiilor regionale de stat. Aceste persoane sunt:

– Valentin Reznichenko, șeful administrației regionale din Dnipropetrovsk.

– Olexander Starukh, șef al administrației regionale Zaporizhzhia.

– Olexiy Kuleba, șeful administrației regionale din Kiev.

– Dmytro Zhivitsky, șeful administrației regionale din Sumy.

Între timp, Oleksii Sobolev a fost numit ministru adjunct al Economiei din Ucraina pentru dezvoltare digitală, transformări digitale și digitalizare.

Potrivit lui Mykhailo Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui, deciziile lui Zelensky indică prioritățile cheie ale statului. „Nu există „ochi închiși”. În vremuri de război, toată lumea ar trebui să își înțeleagă responsabilitatea. Președintele vede și aude societatea. Și răspunde în mod direct la o cerere publică cheie – dreptate pentru toți…”, a declarat Podolyak.

La 23 ianuarie, Zelenski, în discursul său video zilnic, a menționat că schimbările de personal pe scară largă din Ucraina vor afecta în curând funcționari de diferite niveluri din ministere și alte structuri ale guvernului central, atât în regiuni, cât și în sistemul de aplicare a legii.