Infofinanciar > Info > Împrumut de 29,2 miliarde făcut de stat de la români! Suma colosală care s-a acumulat în decurs de patru ani
Info

Împrumut de 29,2 miliarde făcut de stat de la români! Suma colosală care s-a acumulat în decurs de patru ani

titluri de stat - sursa foto - mfinante.gov.ro
mfinante.gov.ro

Prin emisiunile Fidelis și Tezaur (dedicate populației), românii au împrumutat statul cu 29,2 miliarde lei, conform datelor furnizate de Ministerului Finanțelor. Este vorba despre circa 12,4 miliarde lei prin Fidelis și aprox. 16,7 miliarde lei prin Tezaur.

„Interesul românilor pentru titlurile de stat TEZAUR s-a menținut la un nivel ridicat și în luna iunie, suma investită fiind de 1,39 miliarde lei”, spune Ministerul Finanțelor în comunicatul prin care îi invită să cumpere și în iulie titlurile cele mai accesibile, cu valoarea nominală de 1 leu. Băncile abia dădeau dobânzi de  4,11% în medie la depozitele noi din mai 2022, cu scadența de 1 – 2 ani și de 3,71% la depozitele noi cu scadențe de peste 2 ani, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR). Dobânzile celei dintâi emisiuni Tezaur din Semestrul 2  / 2022 sunt de 8,25% la scadența de un an și de 8,6% la scadența de 3 ani, față de 4,50%, respectiv 5,00% la cea dintâi a anului. Dobânzile la emisiunile Fidelis din iunie au fost de 7,20% și 7,80% la emisiunile în lei pe un an, respectiv pe 3 ani, iar la emisiunile în euro dobânzile au fost de 1,40%, respectiv 2,30% la scadențele de un an, respectiv de 2 ani, conform cursdeguvernare.ro.

Titluri de stat pentru populație

La începutul lunii iunie, Ministrul Finanțelor anunța că persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, în perioada 6 – 21 iunie 2022, prin intermediul bãncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank, în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, care sunt listate la Bursa de Valori București.

Titlurile de stat în lei au scadențe de 1 an și 3 ani cu dobânzi anuale de 7,2% și respectiv 7,8%, iar cele în euro au scadențe de 1 an și 2 ani și dobândă anuală de 1,40%, respectiv 2,30%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

„Ministerul Finanțelor revine cu o nouă emisiune în cadrul Programului FIDELIS destinată investitorilor persoane fizice. În contextul economic actual, venim în întâmpinarea investitorilor prin oferirea unor dobânzi atractive, prin instrumente de economisire sigure și avem convingerea că împreună cu partenerii nostri putem asigura succesul unei noi emisiuni de titluri de stat pe piața de capital.” a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Titlurile de stat destinate populației sunt remunerate cu dobânzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzacționate pe piața secundară interbancară. În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.

Deținătorii de titluri de stat TEZAUR sau FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.