Infofinanciar > Info > Impozitarea pensiilor cu 10% revine în atenție. Ce pensionari sunt vizați
Info

Impozitarea pensiilor cu 10% revine în atenție. Ce pensionari sunt vizați

Motivele de încetare a pensiei în 2024
Sursa foto: Arhiva companiei

Senatorii Florin Cîțu, Dan Vîlceanu și Virgil Guran au propus o inițiativă legislativă care prevede impozitarea pensiilor cu 10%.

În Senat se dezbate zilele acestea un nou proiect legislativ care prevede impunerea unei taxari suplimentare pentru pensionari. Noua măsură prevăzută a fi aplicată este impozitarea pensiilor este de 10%. Dacă va fi aprobată, reducerea veniturilor seniorilor va fi de minimum 400 de lei.

Este o sumă considerabilă în contextul actual, în care prețurile traiului de zi cu zi nu dau semne de scădere. Noua inițiativă legislativă a generat îngrijorare și nemulțumire în rândul cetățenilor. Dar și în rândul sindicatelor.

Ce pensionari vor fi impozitați

Conform proiectului legislativ prezentat de Florin Cîțu, Dan Vîlceanu și Virgil Guran, în Senat sunt vizați pensionarii cu venituri lunare care depășesc suma de 4000 de lei. Parlamentarii liberali au argumentat introducerea contribuției de 10% ca fiind necesară pentru asigurările de sănătate.

O măsură similară a mai fost aplicată în trecut. Ea a fost însă declarată neconstituțională pentru că a fost impusă printr-o ordonanță de urgență, nu printr-o lege.

Promotorii proiectului legislativ doresc ca acum să introducă această taxă prin lege, pentru a evita problemele juridice întâmpinate anterior.

Contradicții în coaliție

Partenerii de coaliție guvernamentală nu aprobă însă această măsură. Senatorii Patridului Social Democrat au declarat că se opun adoptării și aplicării.

Fostul ministru al Muncii, senatorul Marius Budăi, a dat,asigurări publice că propunerea legislativă nu va fi adoptată. Potrivit acestuia, în cazul în care o astfel de măsură ar fi adoptată și aplicată, pentru o pensie de 5.000 de lei, care deja este impozitată cu 10%, prin adăugrea noii taxe, pensionarii ar putea primi în final o sumă netă de aproximativ 4600 de lei. Acest lucru ar reprezenta o diminuare semnificativă a veniturilor pentru cei cu pensii mai mari, având un impact substanțial asupra nivelului lor de trai.

„Este aceeași logică din 2010, când nu au putut tăia pensiile, pentru că legea era neconstituțională. Așa că au venit fix cu această măsură. Și logica din 2021, când tot PNL, prin Cîțu și Vîlceanu, nu au dat niciun leu în plus la pensii”, a explicat Marius Budăi, potrivit dailybusiness.

Asigurări că nu trece

Și Gabriela Firea a declarat că PSD respinge categoric propunerea PNL privind introducerea unei taxe suplimentare pentru pensionari. Firea a precizat că social-democrații vor claritate și coerență în politicile care afectează pensionarii și că aceștia „merită respect, nu politici contradictorii”.

La rândul său, și ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că propunerea de proiect normativ nu va fi aprobată.

Anton Hadăr, liderul Federației sindicale „Alma Mater”, a declarat că măsura nu este justă, deoarece pensionarii și-au plătit asigurările de sănătate. „ La urma urmei, pensionarii au plătit contribuțiile la stat. Cele pe care le plătim noi astăzi, adică contribuții la Sănătate, la pensii și mai există și un impozit azi.“, a precizat liderul federației sindicale.