Infofinanciar > Info > Impozitarea redusă în România este o amintire. Cota unică de impozitare a dispărut
Info

Impozitarea redusă în România este o amintire. Cota unică de impozitare a dispărut

Budăi sursa foto Romania TV
Sursa foto: Romania TV

Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale a declarat, marți în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PSD Ploiești că în România nu mai există cotă unică de impozitare.

„Noi în România nu mai avem impozitare unică. (…) Avem pensionari care până la 2.000 de lei nu plătesc absolut niciun leu impozit şi se plăteşte doar pentru suma de peste 2.000 de lei. Avem în economie (…) societăţi comerciale care plătesc 1% impozit pe venit, alţii care plătesc 16% impozit pe profit şi exemplele pot continua”, a declarat Marius Budăi.

Marcel Ciolacu nu a lua în calcul consecințele unei asemenea decizii

„Când a vorbit Marcel Ciolacu de impozitare progresivă, nu s-a gândit la a introduce, în primă fază (…), cote mai mari de impozitare, ci, din cauza problemelor apărute cu preţurile (…), să acordăm anumite deduceri pentru cei cu salarii mai mici. Asta a fost baza discuţiei, nu neapărat pentru a introduce categorii de impozite mai mari. Va solicita preşedintele partidului o discuţie în coaliţie, ce va ieşi din coaliţie, vom comunica”, a precizat ministrul social-democrat.

Ministrul muncii dorește renegocierea procentului din PNRR pentru pensii, afirmând că „m-am săturat de toţi cei care ne explică şi ne spun nouă cum nu se poate face”.

Când va fi introdusă măsura?

O asemenea măsură trebuie să aibă acordul coaliției și ar urma să fie aprobată până la 1 iunie. Ea se va putea aplica cu 1 ianuarie 2023.

 Sebastian Burduja, ministrul Cercetării și Digitalizării a declarat la Parlament despre intenția partidului social-democrat de  a introduce impozitul progresiv. El nu a asistat la astfel de discuții și că PNL susține extrem de mult cota unică. Acesta a mai amintit și că Guvernul României și-a asumat stagnarea taxelor, conform news.ro.

Cine este Marius Budăi?

Marius-Constantin Budăi este un deputat român, ales în 2016, dar și în 2020.

În luna noiembrie a anului 2021, el a devenit ministru al Muncii și al Solidarității Sociale în Guvernul Nicolae Ciucă. A fost și ministru al Muncii și al Protecției sociale în Guvernul Viorica Dăncilă.

În luna aprilie a anului 2022, Budăi a discutat subiectul pensiilor speciale. El a susținut că acestea au fost folosite politic pentru a câștiga voturi. Așteaptă ca ceilalți miniștrii să vină cu „soluții” pentru că în responsabilitatea sa sunt doar pensiile pe baza de contributivitate.

„Eu, în calitate de ministru al Muncii, vreau rezolvarea inechităților din sistemul contributiv și aștept ceilalți miniștri să găsească soluții pentru reforma în domeniile lor. Să găsească soluții, să vină cu reforma la care o parte din ei erau la guvernare și a fost asumată în PNRR. Este o reformă asumată de stat. Eu fac partea mea de reformă, adică partea de pensii contributive. Fiecare ministru trebuie să vină cu partea lui de reformă.”