Infofinanciar > Lumea la zi > Importurile de zahăr ucrainean în Uniunea Europeană au crescut de 10 ori în ultimul sezon
Lumea la zi

Importurile de zahăr ucrainean în Uniunea Europeană au crescut de 10 ori în ultimul sezon

Zahăr, Sursă foto: Evenimentul Zilei
Foto: facebook.com

Importurile de zahăr ucrainean în Uniunea Europeană au crescut de 10 ori în ultimul sezon. Și tendința continuă.

Între timp, Brazilia și-a pierdut poziția de cel mai mare furnizor al blocului comunitar, arată datele publicate de Comisia Europeană.

De zece ori mai mult zahăr

Importurile de zahăr ucrainean, scutite de taxe vamale după declanșarea invaziei ruse, au ajuns la 413.000 de tone în sezonul care s-a încheiat pe 30 septembrie.

Ponderea lor în importurile totale ale Uniunii au urcat de la 16 la 38% în noiembrie. Între timp, cota Braziliei, cel mai mare producător de zahăr din lume, a scăzut de la 32 la opt procente.

O treime au băgat la noi

Datele de la Bruxelles arată că aproape o treime din importuri au mers spre România. Abia apoi vin Polonia, Italia, Ungaria și Bulgaria.

Tona de zahăr a atins, în octombrie, un nou maxim istoric, de 810 euro, cu 255 mai mult față de anul trecut. Cultivatorii de sfeclă de zahăr din Franța au cerut ca zahărul din Ucraina să fie reexportat în afara Europei pentru a nu-i afecta pe producătorii locali.

Tensiuni similare au fost create de explozia importurilor de cereale din Uniune. Aceasta a determinat câteva țări din Europa de Est și Centrală să interzică achizițiile din Ucraina pe motiv că acestea afectează prețurile interne.