Infofinanciar > Info > Când trebuie să ieși la pensie în acest an? Mesajul lui Daniel Baciu
Info

Când trebuie să ieși la pensie în acest an? Mesajul lui Daniel Baciu

S-au aprobat normele de aplicare a legii pensiilor
Sursa foto Arhiva companiei

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a transmis un mesaj pentru toți românii ce vor să iasă la pensie în acest an. Acesta spune când este mai bine să ieși la pensie: înainte sau după luna septembrie.

Decizia de recalculare a pensiilor vor ajunge la români în perioada 15-31 august. Atunci, aproximativ cinci milioane de pensionari vor primi atunci documentul. Și cei care se vor pensia înainte sau după recalculare vor trece printr-o situație similară.

Când este bine să ieși la pensie în acest an?

Așadar, și cei care se vor lua pensia după luna septembrie vor fi recalculate în baza noilor formule.

Oficialul a spus că întrebarea legată de ieșirea la pensie înainte sau după septembrie este cea mai întâlnită.

„Lucrurile sunt foarte simple. Trebuie să știți că toate pensiile din sistemul public, până în ultima zi lucrătoare din luna august, vor intra în procesul de recalculare. Deci fie că am ieșit în luna august, pe actuala lege, această pensie se va recalcula. Iar la data de 1 septembrie pensionarul va beneficia de prevederile noii legi a pensiilor. Fie că iese la pensie în august, fie că iese la pensie în octombrie, tot principiile noii legi a pensiilor i se vor aplica”, a transmis Daniel Baciu.

Șeful Casei de Pensii a spus că mai este un singur pas de făcut înainte ca românii să primească aceste decizii.

„Este vorba despre un act normativ, probabil că va fi o ordonanță de urgență care va fi promovată cat mai curând, probabil că săptămâna viitoare, în ședința de Guvern, ca să putem să oficializăm această operațiune care nu este deloc simplă, deși am crezut că este una simplă”, a continuat Baciu.

Expedierea deciziilor de recalculare a pensiilor

Expedierea se va face prin intermediul casei Naționale de Pensii. Totuși, trebuie menționat faptul că plicul este cu confirmare de primire. Astfel, toți pensionarii vor primi personal decizia. Aceste plicuri nu se vor lăsa în cutia poștală, conform dailybusiness.ro.

„Pentru a vă putea face o idee, este vorba despre câteva TIR-uri de astfel de plicuri. Vorbim de aproape 5 milioane de plicuri. În momentul în care avem acest act normativ aprobat și publicat în Monitorul Oficial, putem să începem să tipărim deciziile, să le trimitem către compania Poșta Română, și ulterior Poșta Română să meargă la pensionari și să le înmâneze personal”, a transmis oficialul.

După recalcularea din luna septembrie nicio pensie nu va scădea în România. Dacă pe decizia de recalculare suma va fi mai mică decât pensia actuală, atunci seniorul o va primi ca pe cea de până acum. De majorări se vor bucura trei milioane de pensionari. De la începutul anului, o creștere de 13,8% a fost aplicată tuturor veniturilor pensionarilor.