Infofinanciar > Info > Hârtii multe, parale puține! Cât înseamnă în buzunar deducerea de 100 de lei acordată părinților care au copii înscriși la școală
Info

Hârtii multe, parale puține! Cât înseamnă în buzunar deducerea de 100 de lei acordată părinților care au copii înscriși la școală

fanatik.ro
FOTO:fanatik.ro

Inflația a lovit în toate clasele sociale ale României, dar printre cei mai afectați se numără familiile care au copii, unul doi sau mai mulți. Pentru această categorie statul a renunțat la impozitarea a 100 de lei din salariu.

Potrivit celor de la Antena 3 CNN, dintr-un salariu de 6000 de lei, odată scăzute toate contribuțiile salariatul rămâne cu 3900 de lei brut. Însă, după aplicarea unei alte cote de impozitare, de10%, suma obținută de cetățean este de 3510 lei.

Altfel spus, statul nu mai impoziteaza 100 de lei și îi adaugă la venitul net, ceea ce înseamnă o valoare de 3520 de lei. Din acest calcul rezultă că părintele primește 10 lei. Iar pentru această sumă, părintele este nevoit să aducă o adeverință emisă de unitate de învățământ și o declarație pe propria răspundere.

Hârtii multe bani puțini

„Având în vedere că este vorba de doar 10 lei, mi se pare puţin şi sunt destul de multe acte”, a declarat un părinte, pentru Antena 3 CNN.

Această măsură a intrat în vigoare în acest an și se aplică părinților care beneficiază venituri din salarii. Statul aplică o deducere suplimentară a impozitului pe venit de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau școală. Ordonanța de Urgență nr. 16 din 15 iulie 2022 stipulează faptul că deducerea se aplică salariaților care au copii înscriși într-o unitate de învățământ.

Potrivit actului normativ, scutirea impozitului pentru 100 de lei se aplică „ „pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora”.

Trebuie menționat că din categoria beneficiarilor fac parte și persoanele care au, conform legii, în întreținere minori „ Prin părinte se înțelege: părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, potrivit adevărul.ro.

Doar unul din părinți poate beneficia de deducerea suplimentară de 100 de lei

Un alt aspect care trebuie menționat constă în faptul că doar unul dintre părinți poate beneficia de respectivă deducere personală suplimentară de 100 de lei.

De asemenea, în cazul în care părintele desfășoară activități la mai mulți angajatori „ părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator”, se mai arată în Ordonanța de urgență.

Președintele Federației Naționale a Părinților Iulian Cristache consideră că această măsură va contribui pozitiv pentru reducerea abandonului școlar dacă luăm în calcul și tichetele sociale acordate pentru elevii din mediile defavorizate.

„ Fără discuție, această deducere de impozit va avea un efect pozitiv. Vorbim de 100 de lei lunar, sumă netă încasată de un părinte care este și angajat. Nu este de neglijat. Putem spune că această deducere din impozit va avea un efect cuantificabil când vorbim de reducerea ratei de abandon școlar.

Mai ales că această măsură se combină, de exemplu, cu cea de distribuire a tichetelor sociale pentru elevi. Vorbim de copii eligibili din familii defavorizate, care mai încasează câteva sute de lei pentru îmbrăcăminte și rechizite.

Și nu este de neglijat că mai avem și programe de subvenționare a elevilor lansate la nivel județean. Toate astea combinate cu deducerea de 100 de lei din impozitul plătit de părinții care sunt angajați vor micșora rata de abandon școlar cu siguranță”.