Infofinanciar > Esential > Luma în cifre (63): Explicarea hărții: Fâșia Gaza
Esential

Luma în cifre (63): Explicarea hărții: Fâșia Gaza

Israel si Fasia Gaza Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto Arhiva companiei

Atacurile recente ale Hamas asupra Israelului au plasat Fâșia Gaza în centrul atenției ciclului global de știri.

În timp ce conflictul din acea parte a lumii este acoperit în amănunt de titluri și știri, fapte mai elementare despre Gaza primesc mai puțină atenție. Prin acest infografic, ne propunem să umplem unele dintre aceste lacune, inclusiv date demografice, infrastructură și multe altele.

Mai jos, prezentăm trei fapte cheie de știut despre Fâșia Gaza și despre oamenii care trăiesc acolo:

1. Gaza este tânără și din ce în ce mai aglomerată

Gaza are o rată de fertilitate ridicată (3,9) și, prin urmare, aproape jumătate dintre persoanele care trăiesc acolo sunt copii. O mare parte din această populație în creștere rapidă trăiește în orașe și tabere aglomerate, care sunt unele dintre cele mai dens populate zone din lume.

Majoritatea locuitorilor din Fâșia Gaza sunt considerați oficial refugiați de către ONU. De-a lungul mai multor decenii, taberele de refugiați au devenit așezări permanente, amestecându-se cu zonele urbane din jur. Mai mult de 80% din populație depinde de ajutorul internațional pentru servicii de bază și hrană.

În ceea ce privește religia, Gaza este foarte uniformă. 99% din populație este formată din musulmani sunniți. Acest lucru este similar cu Egiptul și alte națiuni din Africa de Nord.

2. Teritoriul este strict controlat

Israelul a aplicat o blocadă terestră, aeriană și maritimă din 2007, când Hamas a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza, iar Cabinetul de Securitate al Israelului a catalogat regiunea drept „entitate ostilă”. Granița terestră a Fâșiei Gaza este puternic fortificată, constând în garduri cu cabluri duble și bariere de beton. Aceste frontiere urmează „Linia Verde”, o demarcație stabilită după încheierea războiului arabo-israelian. Există, de asemenea, o zonă tampon de 100-300 de metri în interiorul graniței teritoriului, unde accesul este restricționat.

Există două puncte de trecere a frontierei – unul spre Egipt în sud și unul spre Israel în nord – pe care un număr limitat de civili le pot traversa. De-a lungul anilor, punctele de trecere a frontierei din partea de est a teritoriului au fost închise. Există un punct de trecere suplimentar la scară mare în colțul de jos al teritoriului, care servește drept punct de control pentru mărfurile care intră din Egipt.

Spațiul aerian al regiunii este controlat de Israel. Chiar și spațiul său electromagnetic este restricționat, ceea ce înseamnă că mulți palestinieni se bazează pe 2G și 3G, potrivit Visual Capitalist.

3. Infrastructura este disparată

Mai mulți ani de conflict și de investiții insuficiente au lăsat infrastructura în paragină în mare parte din Fâșia Gaza.

De exemplu, există doar o singură centrală electrică diesel care deservește întreaga regiune. Liniile electrice ajung în Gaza din Israelul vecin, dar chiar și în perioadele fără conflict, regiunea înregistrează un mare deficit de energie electrică.

Gaza are acces la apă dulce prin intermediul acviferului de coastă – o sursă subterană de apă care se diminuează din cauza extragerii excesive – și prin intermediul instalațiilor de desalinizare. Eforturile de ajutor internațional îmbunătățesc situația, dar infrastructura rămâne deteriorată de neglijență și de atacurile aeriene intermitente.

Infrastructura de tratare a apei s-a îmbunătățit lent datorită ajutorului extern, iar în prezent, în Marea Mediterană intră mai puține ape reziduale brute. Acest efort de curățare a contribuit la crearea mai multor oportunități de recreere de-a lungul plajelor teritoriului.