Infofinanciar > Info > Hackerii ne dau bătăi de cap. Ciucă: „Fiecare instituție trebuie să-și ia măsuri de protecție cibernetică!”
Info

Hackerii ne dau bătăi de cap. Ciucă: „Fiecare instituție trebuie să-și ia măsuri de protecție cibernetică!”

Hackerii, Sursă foto: Getty Images
Foto: facebook.com

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că, la această dată este foarte dificil să se realizeze un sistem integrat de protecţie cibernetică. Unul la scară națională. Ciucă a subliniat că fiecare instituţie are obligaţia să-şi ia măsuri de pritecție cibernetică. Trebuie protejate propriile sisteme.

Protecție cibernetică pe barba fiecăruia

„În acest moment, este foarte dificil să se realizeze un sistem integrat de protecţie cibernetică. Motiv pentru care fiecare instituţie are obligaţia să-şi ia măsuri pentru protejarea propriilor sisteme. Ca atare, în momentul de faţă, există legislaţie în vigoare astfel încât fiecare instituţie să ia măsuri de protecţie proprie. Atacuri cibernetice cu certitudine vor mai exista. Este o dinamică a evoluţiei în domeniul cibernetic. Avem nevoie de specialişti, de investiţii în tehnologie”, a afirmat Ciucă. Astfel, sistemele de protecție cibernetică sunt pe umerii celor atacați…

Atac la spitale

Ministerul Sănătăţii a informat luni că în cursul nopţii de duminică spre luni a avut loc un atac cibernetic „masiv”.  El a fost de tip ransomware asupra serverelor de producţie pe care rulează sistemul informatic THIS.

Astfel,  fiind afectate 18 spitale.

Ce este ramsomware

Ransomware este un software rău intenționat care, după ce se instalează pe dispozitivul victimei (calculator, smartphone), criptează datele victimei ținându-le „ostatice” sau șantajează victima, pe care o amenință că îi va publica datele dacă aceasta nu plătește o „răscumpărare” (în engleză ransom). De cele mai multe ori, ransomware-ul păcălește victima, spunându-i că s-a găsit activitate ilegală pe dispozitiv și că trebuie să plătească o sumă de bani. În cele mai multe cazuri, când victima a plătit suma solicitată, victima nu a scăpat de ransomware.