Infofinanciar > Info > Hackerii au o nouă strategie pentru a lăsa românii fără bani în buzunare! Cum arată SMS-ul care îți poate goli conturile
Info

Hackerii au o nouă strategie pentru a lăsa românii fără bani în buzunare! Cum arată SMS-ul care îți poate goli conturile

Posta Romana realitatea.net
Sursa foto: realitatea.net

Poșta Româna a transmis un semnal de alarmă în vederea unei noi serii de mesaje text pe cau lua re românii au început să le primească în ultima perioadă, și ca urmare a cărora cetățenii se pot trezi cu conturile goale. Acești hackeri trimit SMS-uri sau e-mailuri în numele Poștei Române, în care menționează faptul că trebuie să primească un colet, dar adresa este incorectă. 

Ulterior, după ce încep discuția, românilor li se cere o suma de bani, iar astfel foarte mulți cetățeni își oferă datele bancare, și hoții pot să facă retrageri de numerar chiar și de la bancomat, fără să aibă nevoie de un cod PIN. 

Care sunt avertizările pe care românii trebuie să le aibă în vedere 

Poșta Română transmit și câteva avertizări, „Compania Națională Poșta Română atrage atenția că în ultima perioadă s-au intensificat acțiunile de phishing care folosesc numele Companiei în mesajele transmise prin SMS ori pe e-mail. Prin ele, infractorii cibernetici atentează la conturile și la datele dumneavoastră personale. De exemplu, de pe un număr de telefon de România se trimite un SMS prin care destinatarului i se aduce la cunoștință faptul că trebuie să i se livreze un colet, dar adresa este incorectă.  

Se indică un link care are în componență cuvintele „posta”/„post” și/sau „romana”. După accesarea link -ului, sunt solicitate date personale – adresă poștală, de e-mail, număr de telefon și se generează o interfață de plată asemănătoare oricărui alt portal, specific plaților pe internet. Prin această interfață vă este solicitată o sumă simbolică. După completarea datelor cerute de interfață – număr card, data expirării, titular card, codul de siguranță – se primește un cod de la bancă”. 

Astfel, potrivit Poștei Române, prin această interfață, hackerii pot să introducă datele cardului în aplicațiile Apple Pay sau Google Pay, și așa pot să își asume posesia banilor din cont, potrivit Realitatea.net.

Există câteva metode de a evita acest pericol 

„Din acest moment, hoții cibernetici vor putea să facă plăți online la terminale POS sau să scoată bani de la ATM-uri, fără a avea nevoie de PIN-ul dumneavoastră! Sunt folosite chiar expresii de siguranță folosite de bănci, în general, de genul: ”nu comunica nimănui…”.În momentul în care se introduce codul transmis de bancă (în unele cazuri sunt transmise mai multe coduri, în mesaje repetate), banii de pe card dispar. Poșta Română operează exclusiv cu site-ul său oficial: www.posta-romana.ro și pe pagina oficială de Facebook: Compania Națională Poșta Română. 

Orice altă variantă de nume de website, care ar putea părea oficial și real, nu aparține companiei noastre și nu trebuie accesat. Dacă ați primit un astfel de mesaj, vă rugăm să: Nu deschideți acel mesaj și să îl marcați ca spam; Nu accesați link-ul! Compania Națională Poșta Română comunică doar prin intermediul adreselor oficiale de e-mail (suportclienti@posta-romana.ro, noreply@posta-romana.ro). 

Poșta Română nu solicită clienților să furnizeze date cu caracter personal, informații bancare confidențiale referitoare la conturile personale, numere de card sau coduri PIN şi nici efectuarea de plăți online ale unor taxe vamale. Fiți vigilenți cu banii și cu datele dumneavoastră personale!”, transmite Poșta Română”, transmite Poșta Română.