Infofinanciar > Info > Guvernul s-a împrumutat cu 70 de miliarde de lei în 2022. Tendință mai mare de a apela la piețele externe
Info

Guvernul s-a împrumutat cu 70 de miliarde de lei în 2022. Tendință mai mare de a apela la piețele externe

Împrumuturi - sursa foto - afaceri.news
Sursa foto - afaceri.news

Ce face oricine atunci când nivelul cheltuielilor este mai mare decât cel veniturilor? Încearcă să se împrumute pentru a compensa această diferență. În acest sens, Guvernul s-a împrumutat deja cu 70 de miliarde de lei, doar în primele șase luni ale anului 2022.

Una dintre căile pe care Guvernul le-a ales pentru a împrumuta bani este reprezentată de piețele externe. Mai precis, în luna mai a acestui an, conform Profit, sumele de bani care au ajuns în România din aceste surse au ajuns la valoarea de 1.75 miliarde de dolari, prin intermediul a două emisiuni de obligațiuni. Prima parte a împrumutului, potrivit sursei menționate anterior, această sumă este împărțită în două: o parte de 1 miliard de dolari pentru o perioadă de cinci ani și jumătate, și cealaltă de 750 de milioane de dolari pentru 12 ani.

Tot mai multe împrumuturi pe piețele externe

Apropo de tendința de a apela la piețele din afara țării pentru împrumuturi, conform Profit, în luna ianuarie au existat două astfel de acțiuni. În a doua lună de iarnă, Execeutivul s-a împrumutat cu 2.5 miliarde de euro prin intermediul acțiunii de vânzare a eurobondurilor, conform Profit. Și această sumă de bani a fost „secționată” în două, ambele părți în valoare de câte 1.25 miliarde de euro, una pe 6 ani și cealaltă pe 12 ani.

Lucrul îngrijorător este faptul că acest împrumut, potrivit site-ului Profit, a fost a doua acțiune de acest gen. Tot în luna ianuaire, România s-a mai împrumutat pe piețele externe cu 2.1 miliarde de dolari, plus încă 300 de milioane . Această sumă, conform sumei menționate la începutul paragrafului a fost luată pentru a plăti un împrumut realizat în urmă cu zece ani.

Motivul pentru care se fac aceste împrumuturi este unul evident, respectiv faptul că statul român încearcă să acopere diferențele care există dintre nivelul de venituri și cantitatea de cheltuieli. Totuși, pentru Ministerul Finanțelor este din ce în ce mai greu să asigure existența împrumuturilor deoarece investitorii sunt mai temători în ceea ce privește țara noastră. Principalul motiv este unul geografic, mai precis distanța mică la care România se află față de Ucraina.

Cât a împrumutat statul până acum

Conform publicației Profit, Guvernul a împrumutat de la bănci, populație și cei care fac investiții suma de 60.7 miliarde de lei în acest an, doar până în luna iunie. Încercarea licitațiilor cu titluri de stat nu a mers deloc conform planului. Potrivit publicației menționate anterior, doar două dintre cele zece acțiuni de acest gen au reușit să obțină împrumuturi mai mari decât cele care au stabilite, celelalte opt aflându-se sub aceste valori. Totuși, sitauția a fost remediată într-o oarecare măsură de către sumele care au provenit de la popor.

Potrivit Profit, taxele vor aduce la veniturile statului o sumă care este sub nivelul cheltuielilor cu aproximativ 77 miliarde de lei.