Info

Guvernul reglementează piața energiei! PSD și PNL pregătesc noi amendamente

hotnews.ro
FOTO: hotnews.ro

Parlamentului îi revine misiunea dificilă de a aviza în comisiile de specialitate Ordonanța 119 prin care se reglementează piața energiei. Raportul preliminar va fi prezentat săptămâna viitoare, are ca obiectiv eliminarea erorilor strecurate în facturile energiei electrice. Comisiile de specialitate, în urma consultărilor vor aviza pozitiv sau negativ prevederile ordonanței.

Demnitarii au sarcina de a introduce în corpul proiectului și categoriile sociale care vor beneficia de ajutoare, familiile cu trei copii, persoanele care au nevoie de aparate medicale, școlile, unitățile spitalicești, lăcașele de cult și instituțiile de utilitate publică. Toate prevederile vor fi supuse votului în Parlament.

Coaliția de guvernare va introduce noi amendamente ordonanței 119

Parlamentarii nu au prea mult spațiu de negocieri din cauza faptului că Ordonanța trebuie să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023, prevederile sale fiind valabile până în martie 2025.

Liderii celor două partide din coaliția de guvernământ, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, vor purta o discuție pe această tema imediat după ședința solemnă din Parlament rezervată comemorării a 35 de ani de la Revolta Anticomunistă din 15 noiembrie 1987.

Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR, vor introduce noi amendamente asupra OUG 119, privind energia, efectele unora dintre noile prevederi îi vor viza pe clienții vulnerabili care ar urma să plătească 0,68 lei/kW, sau familiile monoparentale, cele cu 3 copii și bolnavii a căror stare de sănătate le impune utilizarea anumitor aparate medicale.

Un alt amendament vizează companiile care întârzie emitrea facturilor în mod deliberat. Prin urmare, dacă factura va întârza mai mult de 90 de zile, clientul va avea posibilitatea de a o plăti eșalonat. Prețul va fi plafonat la 1 leu/kW  pentru spitale, biserici, IMM-uri, companii de transport și utilități, dar și companiile din industria farma.

Guvernul solicită avizarea OUG119 de la comisiile de specialitate din Parlament

O altă chestiune care pune presiune pe coaliția de guvernare constă în adoptarea bugetului pe anul viitor, în aceste condiții Marcel Ciolacu a declarat în cursul săptămânii trecute faptul că „ Nu vă ascund faptul că am o întâlnire cu domnul preşedinte al PNL şi premier în acest moment şi domnul preşedinte al UDMR, Kelemen Hunor.

Subiectul principal este energia şi după ce vom închide acest capitol, pe urmă putem trece la construirea bugetului pe anul viitor şi chiar şi rectificarea. Vom avea această discuţie aplicată. Noi avem un draft lucrat în acest moment.

L-am mai avut în discuţie cu premierul, cum este şi normal. Nu am avut plăcerea să discut cu domnul ministru al Energiei. Poate secretarul general al Guvernului a avut această plăcere.

Eu nu. Nici nu ţin în mod deosebit. Sper ca astăzi să închidem acest subiect. E vorba de o ordonanţă de urgenţă pe care urmează să o promoveze Guvernul cu modul de reglementare a aproximativ 80% din piaţă. Să existe un preţ maximal.

Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preţ maximal. Rămân în continuare cele 0,68 şi 0,8, la IMM, industria alimentară şi în Parlament vom veni cu amendamente pe Legea 119 cu cele promise servicii de utilităţi publice, companii de apă, tramvaie, metrou”, potrivit stirileprotv.ro.