Info

Guvernul pregătește noi ajutoare sociale! Declarațiile premierului Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, Sursă foto: ziare.com
Sursă foto: ziare.com

Pe data de 15 noiembrie, marți, premierul Nicolae Ciucă a dat declarații cu privire la majorarea pensiilor, a salariilor și a ajutoarelor sociale. Totodată, el a oferit lămuriri cu privire la recesiunea așteptată în 2023.

Așa cum ne-a obișnuit în majoritatea discursurilor, Nicolae Ciucă a precizat că ajutoarele vor fi pregătite în mod special pentru categoriile defavorizate. Având în vedere inflația în creștere, coaliția de guvernare va avea în vedere ajutorul sporit pentru persoanele vulnerabile.

,,Discutăm și despre analiza pe care o facem la nivelul coaliției, să putem să ajutăm la compensarea inflației, care a depășit 15%. Trebuie să ne asigurăm ca cei cu venituri mici să poată depăși această perioadă”, a menționat premierul.

Proiectul de majorare a pensiilor

Premierul Nicolae Ciucă a avut pe lista problemelor de clarificat și majorarea pensiilor. Pe același sistem, este urmărit un sistem de pensie graduală pentru clasele defavorizate. ,,Se lucrează pe baza prognozelor să asigurăm creșterea pensiilor. Este în analiză și pentru cei care au pensii mai mici, să putem asigura o pensie graduală”, a adăugat Nicolae Ciucă.

La momentul actual, în cadrul Executivului sunt discuții privind majorarea pensiilor cu 15%.

„În acest moment se lucrează la nivelul structurilor de specialitate, astfel încât să asigurăm acea anvelopă de 15% din buget. Sigur, ne dorim să asigurăm un venit crescut pentru cei cu pensiile cele mai mici”, a precizat ulterior premierul, potrivit informațiilor de la romaniatv.net.

Salariul minim ar putea crește

Având în vedere și ramura salariaților, Nicolae Ciucă a adus vești bune. În proiectul de pe masa Guvernului s-ar presupune o creștere a salariului minim pe economie, la suma de 3000 de lei.

„Mâine vom avea întâlnirea tripartită la Guvern și împreună vom stabili tot ceea ce este legat de salariul minim (…) În momentul în care am discutat despre mărirea salariului minim la 3.000 de lei, cu siguranță că vom păstra și facilitățile”, a mai adăugat Nicolae Ciucă.

Va suferi România din cauza recesiunii?

În spațiul public au apărut tot mai multe ipoteze conform cărora România s-ar putea confrunta cu o recesiune și o eventuală criză economică în 2023. La întrebarea reporterilor cu privire la situația precizată, Ciucă a avut un răspuns ferm.

,,Îi asigur că facem tot ce e posibil să trecem peste această etapă deosebit de complicată. E doar o primă impresie că nu se resimte în buzunarul românilor creșterea economică. Despre recesiune se vorbește de la începutul anului, au fost semnale pe tot parcursul anului, am putut să constatăm pe propria noastră experiență, că am avut o scădere a creșterii ritmului din cauza secetei, se vor vedea aceste consecințe, s-au observat în trimestrul 3, probabil vom vedea și în trimestrul 4. Am luat măsuri astfel încat să consolidăm economia”, a conchis Nicolae Ciucă.