Info

Guvernul oferă bani românilor! Ce trebuie să faci pentru a intra în posesia acestora

Bani, Sursă foto: Știrea de Iași
Sursă foto: Știrea de Iași

Potrivit unui nou proiect de lege adoptat de Executiv, românii care au grijă de rudele bolnave vor putea primi bani de la stat. Pentru a beneficia de acest ajutor din partea autorităților, persoana în cauză trebuie să dovedească că are în grija sa o rudă care nu se poate îngriji singură și care are nevoie de ajutor.

Propunerea adoptată de Guvern a primit un raport pozitiv și din partea Camerei Deputaților.

Conform legii, aceste persoane, care nu au o calificare profesională în domeniu, se numesc îngrijitori informali. Aceștia „vor avea posibilitatea de a lucra cu normă parțială și să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al unui îngrijitor la domiciliu”, scriu cei de la avocatnet.ro, citați de Antena 3 CNN.

Ce scrie în proiectul de lege

„În prezent, Legea 17/2000 prevede că soțul și rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program redus de lucru, de jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu, conform Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Prevederea de mai sus va fi înlocuită și va permite îngrijitorilor informali (care, după cum am menționat mai sus, nu trebuie să fie neapărat rude cu persoana vârstnică), care își asumă responsabilitatea îngrijirii unei/unor persoane vârstnice, aflate într-o situație de dependență socio-medicală, să beneficieze de un program de lucru de jumătate de normă.

Iar, în baza unui contract încheiat cu serviciul public de asistență socială, aceștia să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu, potrivit Legii-cadru a salarizării”, se arată în documentul adoptat de membrii Camerei Deputaților.

Primesc îndemnizație de la primării

La sfârșitul lunii iulie, autoritățile au anunțat că românii care au în grijă bătrâni aflați în nevoie vor putea cere angajatorului să lucreze doar cu jumătate de normă, în timp ce restul de 4 ore să fie plătiți din bugetul local și cel de stat. În schimbul prestării acestor servicii, persoanele în cauză vor primi o indemnizație de la Primărie de aproape 900 de lei.

Aceste noi prevederi au fost adoptate prin modificarea legii  asistenței sociale pentru persoanele vârstnice. Totodată, potrivit actului normativ, sarcina îngrijirii acestor bătrâni ar putea fi preluată de o persoană din familie, un vecin sau un prieten.

În țara noastră, potrivit statisticilor, trăiesc peste 3,6 milioane de vârstnici. De altfel, anul 2009 a fost cel în care, pentru prima dată, numărul lor l-a depășit pe cel al tinerilor. Însă, de atunci, procesul de îmbătrânire a populației s-a intensificat și mai tare. În prezent, persoanele de peste 65 de ani reprezintă 19% dintre rezidenți, scriu cei de la Pro TV.