Info

Alertă! Pensiile nu mai cresc în 2023! Tensiuni între PSD și PNL, pierderi financiare pentru bătrâni

ciucă si ciolacu sursa foto evz.ro
ciucă si ciolacu sursa foto evz.ro

Creșterea pragului de la care pensionarii sunt scutiți de plata impozitului pe venit de la 2000 la 3000 de lei, ceea ce ar fi dus la creșteri de până la 100 de lei a fost anulată de către coaliția de guvernare.  Mai mult, nici pachetul de măsuri sociale pentru anul 2023 nu prevede majorări.

Inițial,  ministrul PSD al Finanțelor Publice, Adrian Câciu, a vorbit despre această propunere, însă, tensiunile dintre PSD și PNL au dus la abandonarea acestei măsuri.  El a precizat că se discută despre o eventuală creștere a pragului de la care pensionarii sunt scutiți de plata impozitului de la 2000 de lei la 3000 de lei. Ulterior, liberalii și-au exprimat iritarea în cadrul unei ședințe a conducerii Partidului Național Liberal.

Veniturile nu vor crește nici anul viitor

Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, a vorbit cel mai mult în cadrul ședinței, susținând că propunere aparține de fapt Partidului Liberal.  PSD a propus apoi pachetul social, care trebuia să ducă la majorarea pensiilor  cu cel puțin 10%, dar abia din 2023. Însă,  acum programul social al Partidului Social Democrat nu mai conține această propunere.

Raluca Turcan a anunțat  săptămâna trecută, într-o conferință de presă, că va depune un proiect de lege care să înglobeze această propunere.  Conform Antena3, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au făcut un pact de tăcere privind majorarea veniturilor. Se pare că,  potrivit discuției celor doi lideri politici, le-a fost interzis ambelor partide să mai facă declarații publice care vizează majorări, fie că este vorba de salarii sau de pensii, dacă acestea nu au fost discutate în prealabil de coaliția de guvernare.

Drept urmare, în urma unor  consultări dintre Ciucă și Turcan, aceasta din urmă nu a mai depus proiectul de lege și a anulat și conferința de presă în cadrul căreia trebuia să fie anunțat.  Mai mult, potrivit aceleiași surse, creșterile de venituri nu sunt preconizate nici  în viitorul apropiat, coaliția de guvernare renunțând pe termen nedefinit la această măsură.

Decizia privind majorările trebuia să intre în vigoare în urmă cu aproape două săptămâni, pe 1 septembrie. Coaliția continuă să facă proiectul pachetului social, dar acesta nu va fi implementat anul acesta, iar prevederile care vor fi decise vizează anul 2022. În plus, cel mai probabil, creșterea veniturilor nu va fi inclusă în viitorul pachet.