Infofinanciar > Lumea la zi > Guvernul Franței rezistă! Moțiunea de cenzură a fost respinsă. Ce se întâmplă cu sistemul de pensii
Lumea la zi

Guvernul Franței rezistă! Moțiunea de cenzură a fost respinsă. Ce se întâmplă cu sistemul de pensii

proteste franta sursă foto: Jurnalul
sursă foto: Jurnalul

Guvernul de la Paris rămâne în funcție după ce moțiunea de cenzură nu a fost acceptată de către membrii Adunării Naționale (Parlamentul francez). S-au prezentat la vot 278 de deputați, cu nouă mai puțin decât ar fi trebuit să se înregistreze pentru a se obține un vot majoritar, adică 287 de membri. Acesta a fost doar un prim pas, căci o altă moțiune a fost înaintată de către membrii partidului Reunirea Națională (RN, dreapta populistă).

Motivul pentru care această moțiune a fost înaintată îl reprezintă deja binecunoscutul proiect de lege ce face referire la majorarea vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani. Acest proiect a stârnit numeroase controverse, dar mai ales, a dus la manifestații în lanț. Francezii s-au revoltat și au ieșit în stradă pentru a-și apăra drepturile. Opoziția de la Paris a luat rapid măsuri în această cauză și a cerut anularea acestui proiect, dar și demisia primei ministre Elisabeth Borne.

Alianța de stânga ia măsuri

Nupes, alianța de stânga de pe scena politică din Franța, a venit cu anunțul că intenționează acum să trimită un proiect de convocare a unui referendum de inițiativă partajată în ceea ce privește reforma pensiilor către Consiliul Constituțional. Potrivit legislației din Franța, pentru ca acest referendum să ajungă o realitate, ar fi nevoie de semnătura a unei cincimi a senatorilor și deputaților și a unei zecimi a corpului electoral, adică în jur de 4,8 milioane de locuitori cu drept de vot ai țării.

În centrul Parisului, după anunțarea rezultatului votului, au început deja să iasă din nou în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de cum reprezentanții lor în fruntea țării abordeză sistemul de pensii.

În ciuda ordinelor liderilor de partid de a vota, votul a fost neașteptat de strâns, 19 deputați LR din totalul de 61 votând în favoarea rezoluției. Aurelien Pradie, membru al LR, l-a îndemnat pe președintele Macron să anuleze măsura.

„Sunt hotărâtă să continui să realizez împreună cu miniștrii mei transformările necesare în țara noastră și să îmi dedic toată energia pentru a răspunde așteptărilor concetățenilor noștri”, a declarat prim ministra Borne într-o declarație pentru AFP, înainte de a se întâlni cu Emmanuel Macron.

Joi, 23 martie, vor avea loc noi proteste

Helene Mayans, de la sindicatul de stânga CGT, aflată  la un miting în Paris a anunțat un nou protest pentru ziua de joi, 23 martie.

În Consiliul Constituțional, partidele de opoziție vor contesta, de asemenea, proiectul de lege. În cazul în care Consiliul Constituțional consideră că proiectul de lege este neconstituțional, acesta poate vota pentru a abroga tot sau o parte din el.

În cursul zilei de luni, 20 martie, Raliul Național (RN), de extremă dreapta, a introdus o a doua rezoluție de neîncredere, însă aceasta a avut puține șanse de a trece, deoarece alte partide de opoziție au declarat că nu o vor susține.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.