Info

Guvernul cu o mână dă iar cu alta ia! Statul va impozita bacșișul

europafm.ro
FOTO:europafm.ro

Comisia de buget-finanțe a adoptat un proiect de lege prin care bacșișul va fi impozitat cu 10% iar suma va fi trecută aparte pe bonul fiscal al operatorului economic.

Potrivit inițiativei legislative clientul va avea posibilitatea de a alege valoarea ”atenției” pe care dorește să-l plătească și va menționa pe nota de plată fie suma totală fie cea procentuală după care suma va fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic. Acesta va va asigura distribuirea totală a bacsisurilor adunate către angajați, ulterior la data plății reține impozitul de 10% și îl va trimite către bugetul de stat.

Statul va impozita bacșișul

Prin urmare, angajații nu vor fi obligați să facă nimic în plus „ Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului.

Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar să înmâneze clientului nota de plată”, a declarat Bogdan Huțucă președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci.

Pentru finalizarea reglementării au lucrat reprezentanții din Comisia de Buget-finanțe din a Camerei Deputaților alături de personalul din Horeca și departamentul de politică fiscală din Ministerul Finanțelor. Legea mai stabilește că bacșișul reglementat nu poate fi reconsiderat de autoritățile fiscal ca venit de tip salarial și va fi asimilat salariaților, iar în același timp nici comerciantul nu poate înregistra ca și cheltuială, distribuirile de bacșișuri către salariați.

Artizanul proiectului este Eugen Teodorovici fostul ministru de Finanțe

Proiectul de lege a văzut lumina zilei în 2019 fiind redactată de ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici și a fost votat de Camera Superioară a Parlamentului și urmează să intre în plenul Camerei Deputaților. În cursul lunii februarie a acestui an, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu declara pentru Hotnews că impozitarea bacșișului este o solicitare venită din partea Horeca.

„ Suntem într-o analiză, care s-ar putea să fie mai accelerată. Acolo este o formă de fiscalizat. Dacă industria este de acord, chiar industria o cere, suntem într-o altfel de abordare. Nu facem o analiză ca să nu distorsionăm mediul. Aici mediul de afaceri ne cere o măsură. Vor fi grupuri de lucru pe fiecare tip de taxare sau de contribuabil. Înspre luna mai vom începe dezbaterile publice să punem deja în dezbatere publică un document sau părți din acest, astfel încât la 1 iunie să avem o decizie luată pe ceea ce înseamnă regimul fiscal. Asta și în concordanță cu asumarea din PNRR.

Scopul este o consolidare fiscală pe care o faci prin regimul fiscal, cu un regim fiscal prietenos care să țină cont și de statutul tău de țară, care este încă în zona țărilor emergente, vrea să treacă în zona țărilor dezvoltate prin aderarea la OECD. Are niște chestiuni structurale care sunt nerezolvate. Nu poți să intervii cu un regim care să nu țină cont de modul în care economia merge”, a declarat Adrian Câciu pentru hotnews.ro.