Infofinanciar > Info > Zeci de mii de bilete pentru tratamentul balnear din partea Guvernului! Care sunt persoanele care au prioritate
Info

Zeci de mii de bilete pentru tratamentul balnear din partea Guvernului! Care sunt persoanele care au prioritate

sursă foto: romaniatv.net; tratament balnear pentru pensionari
FOTO: romaniatv.net

În acest an ca și anul trecut, seniorii României împreună cu angajați care au probleme medicale vor beneficia de bilete gratuite în stațiunile de tratament balnear. Ministrul Muncii pune la dispoziție peste 60.000 de astfel de tichete. Proiectul de hotărâre a fost votat astăzi în cadrul ședinței de azi a Guvernului.

Pentru a intra în vigoare, Hotărârea Guvernului trebuie publicată în Monitorul Oficial. În linii mari este vorba de 60.420 de bilete de tratament balnear care vor fi repartizate pe maximum 19 serii.

Peste 60.000 de bilete pentru tratament balnear vor fi acordate pensionarilor

”Astfel, în unităţile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice va fi asigurat un număr de maximum 60.420 de bilete de tratament, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere, cu o durată de 16 zile”, se arată în comunicatul Guvernului. Numărul biletelor a fost suplimentat conform contractelor încheiate cu alte unități de profil.

”La acestea se adaugă și biletele de tratament balnear contractate cu alte unități de profil, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2023”, potrivit mmuncii.ro. Pot beneficia de bilete pentru tratament, persoanele îndreptățite doar după ce au depus o cerere în acest sens.

Persoanele care pot dovedi faptul că prezintă afecțiuni medicale. Pe scurt, statul acordă biletele de tratament persoanelor aflate în baza sistemului public de pensii cât și a pensionarilor. Totodată, vor mai primi bilete persoanele care sunt incluse într-un act normativ special, potrivit avocatnet.ro.

Biletele se vor acorda în funcție de punctajul obținut de fiecare solicitare în parte

Instituția responsabilă de distribuția biletelor de tratament este Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), prin oficiile teritoriale de pensii. Concret, cei care îndeplinesc condițiile amintite, pentru a primi unul din cele peste 60.000 de bilete trebuie să depună o cerere, după care restul documentelor vor fi atașate la momentul eliberării biletului. Casa Națională de Pensii Publice a listat documentele necesare pentru eliberarea biletelor:

document de plată (după caz, talonul privind drepturile de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, în original sau copie, care se va prezenta la momentul eliberării biletului);

declaraţie pe propria răspundere că nu realizează alte venituri din pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, cu excepţia persoanei care depune talonul privind plata acestor drepturi, care se va prezenta la momentul eliberării biletului;

biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original la momentul eliberării biletului).

CNPP punctează faptul că biletelor se vor acorda în funcție de punctajul obținut de fiecare solicitare în parte. În situația în care două sau mai multe cereri au același punctaj, departajarea se va face în funcție numărul biletelor de tratament de care a beneficiat solicitantul în ultimele 24 de luni. Prin urmare, șanse mai multe vor avea persoanele care nu au fost deloc în ultimii doi ani.

”Suma aprobată în vederea asigurării de tratament balnear pensionarilor și persoanelor asigurate în sistemul public de pensii, persoanelor asigurate pentru accidente de muncă şi boli profesionale și beneficiarilor unor legi cu caracter reparatoriu a fost majorată față de anul 2022, de la 229.000.000 lei la 300.000.000 lei”, potrivit documentului emis de ministerul Muncii.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.