Infofinanciar > Info > Guvernul acordă mini-vacanță de 6 zile pentru Paște și 1 Mai. Unii angajați nu se vor bucura de aceasta
Info

Guvernul acordă mini-vacanță de 6 zile pentru Paște și 1 Mai. Unii angajați nu se vor bucura de aceasta

Guvernul acordă mini-vacanță de 6 zile pentru Paște și 1 Mai
Sursa foto: Arhiva companiei

În 2024, Paștele ortodox va fi sărbătorit pe 5 mai. Românii se vor bucura de două zile libere în acea perioadă. Totuși, unii angajați nu se pot bucura de aceste zile libere. Fiind obligați să rămână la locul de muncă.

În plus, având în vedere proximitatea dintre Paște și Ziua Muncii de pe 1 mai, Guvernul României a acordat o zi liberă suplimentară. Astfel crează o mini-vacanță extinsă de 6 zile, începând cu 1 mai (Ziua Muncii), 2 mai (ziua bonus), 3 mai (Vinerea Mare), 5 mai (Paștele ortodox), și 6 mai (a doua zi de Paște).

Există categorii de angajați care nu vor beneficia de zile libere în perioada de sărbători. Potrivit Codului Muncii. Programele de lucru pentru această perioadă sunt stabilite de Guvernul României pentru angajații din unitățile sanitare. Și cele din sectorul alimentației publice. Această măsură este necesară pentru a asigura continuarea asistenței medicale și aprovizionarea populației cu produse alimentare esențiale în timpul sărbătorilor.

Conform articolului 141 din Codul Muncii, angajații care lucrează în sectoarele în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității nu sunt eligibili pentru zile libere legale. Inclusiv în perioada sărbătorilor precum 1 mai și Paștele, conform cancan.ro.