Infofinanciar > Info > Guvernul a reușit să dezbine profesorii! 15.000 de angajați în Educație au renunțat la grevă
Info

Guvernul a reușit să dezbine profesorii! 15.000 de angajați în Educație au renunțat la grevă

greva, sursa wowbiz
Sursa: wowbiz

Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat marți că, în a treia săptămână consecutivă de proteste a profesorilor, la greva generală participă 170.000 de cadre didactice, ceea ce reprezintă aproximativ 53% din numărul total de angajați în Educație.

Conform ministrului Educației, Ligia Deca, după adoptarea de către Guvern a ordonanței cu majorările salariale anunțate de premierul Nicola Ciucă, circa 15.000 de angajați din Educație au renunțat la grevă. Aproximativ 10.000 dintre aceștia sunt cadre didactice.

„Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern și sperăm ca prin discuțiile pe care le vom relua în contextul negocierii contractului colectiv de muncă pe sectorul educației, vom relua aceste discuții cu federațiile sindicale mâine (7 iunie, n.r.) și în contextul altor măsuri pe care Guvernul le va lua, mă refer aici la negocierile pe legea salarizării, vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor”, a declarat Ligia Deca.

Conform sursei citate, în acest moment există peste 1.000 de unități de învățământ în care nicio persoană nu face grevă. Ministrul a mai precizat că procentul total al personalului participant la grevă este de 52,8% – 52,9% iar procentul de cadre didactice participante, din rândul acestora, este 59,4%.

Ordonanța și-a făcut efectul?

Valoarea este în scădere față de situația existentă la 31 mai, cu o zi înainte de adoptarea OUG, când la greva generală participa circa 58% din totalul angajaților în Educație, din care 64% erau cadre didactice. Pe 1 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care aproba creşterea salariilor profesorilor și a cadrelor didactice auxiliare cu 1.000 de lei brut lunar.

Ordonanța mai prevede majorări salariale și pentru personalul nedidactic din învăţământ, în acest caz creşterea fiind de 400 de lei brut lunar. Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă sunt aplicate de la 1 iunie.

Majorarea a fost prezentată de către guvernanți ca fiind un avans din creşterea prevăzută în viitoarea grilă de salarizare și care se va regăsi în noua Lege a salarizării care se va aplica de la 1 ianuarie 2024.

„Încet-încet, cadrele didactice revin în clase”

„Avem județe care au în jur de 25% participare din total personal la grevă. Mă refer aici la Prahova și avem și județe în care încă participarea este destul de mare, de exemplu Hunedoara, unde este undeva la 80%. Ceea ce pe noi ne bucură este trendul descendent. Este clar că încet-încet, cadrele didactice revin în clase, personalul revine în școli”, a declarat Ligia Deca.

Conform sursei citate, secretarul de stat Sorin Ion, a discutat încă de ieri cu inspectorii școlari ca la nivelul fiecărei unități de învățământ să se poată organiza programe de recuperare. Măsurile prevăd ca, până la finele cursurilor, dar și până la finele anului școlar, să fie recuperată atât materia pierdută, dar și „oamenii să poată să recupereze zilele pe care nu le vor avea plătite în ceea ce privește salariul pe luna mai, ca urmare a acțiunii”, a mai precizat ministrul Educației, citat de edupedu.ro.