Infofinanciar > Info > Guvernul a pregătit un pachet de ajutor pentru mame. Care sunt condițiile pentru a putea beneficia de vouchere
Info

Guvernul a pregătit un pachet de ajutor pentru mame. Care sunt condițiile pentru a putea beneficia de vouchere

voucher bani ajutor de la stat sursă foto: fanatik.ro
Sursă foto: fanatik.ro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat recent că va implementa un pachet de măsuri de aproape 450 de milioane de euro destinat să răspundă nevoilor critice ale femeilor și copiilor din familiile aflate în situații dificile.

Măsurile anunțate de MIPE urmăresc creșterea oportunităților pe piața muncii pentru femei, finanțarea cursurilor de recalificare, acordarea de sprijin material direct pentru cupluri de mame și nou-născut, precum și de vouchere before și after school și vouchere pentru activități de weekend pentru copii.

Astfel, conform măsurilor avute în vedere de guvernanți, în perioada 2021 – 2027, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027 și Programul Educație și Ocupare 2021-2027, mamele aparținând grupurilor vulnerabile vor beneficia de măsuri de sprijin în valoare totală de peste 446 de milioane de euro. Potrivit anunțului MIPE, prin intermediul celor două programe sunt adresate o serie de probleme importante precum creșterea nivelului de ocupare pentru femei, servicii suport pentru familiile monoparentale, pentru copiii cu părinți plecați în străinătate, sprijin material pentru mame și nou-născuți din grupuri vulnerabile.

„În perioada 2021 – 2027, România beneficiază de un program special dedicat persoanelor vulnerabile – prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, iar 10% din bugetul total al acestui program sunt bani europeni alocați măsurilor de sprijin pentru mame și copii în dificultate. Vom finanța acțiuni integrate prin care oferim atât sprijin material concret, cât și servicii de consiliere sau măsuri specifice pentru familiile monoparentale, în care unicul părinte este, în majoritatea cazurilor, mama. De asemenea, ne vom axa pe integrarea pe piața muncii a mamelor din grupurile vulnerabile, astfel încât ele să poată asigura copiilor lor condiții decente de viață și șansa la educație. Prin apelurile pe care le pregătim, atât autoritățile publice, cât și furnizorii privați de servicii sociale vor putea accesa finanțare pentru a răspunde unor nevoi punctuale ale mamelor și copiilor aflați în situații dificile”, a precizat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Vouchere de 2.000 lei pentru ajutarea mamelor cu noi-născuți

Cu un buget de peste 120 milioane de euro, programul include măsuri dedicate pentru cuplurile mamă – nou-născut din grupurile defavorizate. Conform prevederilor MIPE, această categorie include: mame beneficiare VMG, mame care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, mame care se află în situație de risc, inclusiv cu dizabilități, mame aflate temporar în situații critice de viață, mame care nu dețin acte de identitate, mame minore, mame – cetățeni străini sau apatrizi provenite din zone de conflict.

Măsura prevede livrarea de tichete sociale pe suport electronic pentru achiziționarea produselor de îngrijire a noului-născut. Valoarea ajutorului este de 2.000 de lei și se acordă în tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani (2024-2027). Voucherul se acordă copiilor născuți cu cel mult 3 luni înainte de acordarea sprijinului.

Vouchere pentru transport, rechizite și haine

Pachetul de măsuri beneficiază de un buget de 160 milioane de euro și includ sprijin psiho-social si material adresat direct copiilor. Printre obiectivele urmărite se numără: acoperirea costurilor de transport, rechizite, hrană pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, activități educative, activități de prevenire si combatere a comportamentelor negative etc.

Pachetul include însă și servicii de suport dedicate părinților și aparținătorii copiilor aflați în situație de vulnerabilitate, precum consiliere psiho-socială adresată reprezentanților copiilor, persoanelor care îngrijesc copiii cu părinți în străinătate, asistență privind delegarea temporară a autorității părintești, după caz, program de educație parentală. Nu în ultimul rând se acordă și vouchere de sprijin material pentru mici reparații ale locuințelor copiilor vulnerabili, necesare pentru asigurarea unor standarde de locuire de bază.

Creșterea oportunităților profesionale pentru mame

41 milioane de euro sunt destinați pentru finanțarea măsurilor de susținere a angajatorilor prin amenajarea unor spații destinate supravegherii și îngrijirii copiilor cu vârstă preșcolară sau pentru crearea de parteneriate cu entități specializate care oferă servicii de îngrijire copii, precum și pentru utilizarea unor forme de muncă noi sau flexibile.

Pachetul de acțiuni MIPE urmărește și creșterea oportunităților pe piața muncii pentru femei. Pentru aceasta se au în vedere oferirea de programe de dezvoltare personală, consiliere vocațională, continuare/reintegrare în sistemul de învățământ, asigurare de măsuri de angajare, consiliere, formare, acompaniere în vederea inserției/reinserției socio-profesionale etc.

Sprijin și pentru familiile monoparentale

Un buget de 80 milioane de euro este alocat măsurilor de sprijin acordat familiilor monoparentale, în special pentru a spori capacitatea de inserție profesională și autonomia părintelui unic. Acțiunea prevăzută de MIPE în acest sens constă în finanțarea cursurilor de recalificare pentru părintele singur cu venituri mici, care dorește să-și schimbe domeniul profesional etc.

Complementar, pentru sprijinirea accesului părinților singuri la oportunitățile oferite de piața muncii se vor acorda vouchere before și after school și vouchere pentru activități de weekend pentru copii (activități din domeniul sportului, creației, artei etc).

Durata acordări sprijinului va fi de un an, conform datelor romaniatv.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.