Infofinanciar > Info > Gunoierii Germaniei, mai bine plătiți decât românii cu facultate! Un paradox al salariilor europene
Info

Gunoierii Germaniei, mai bine plătiți decât românii cu facultate! Un paradox al salariilor europene

Gunoier, salariu mare, sursa foto: știrile BZI
Sursa foto: știrile BZI

Companiile din această industrie a deșeurilor au un program strict, deoarece această națiune, Germania, produce peste 40 de milioane de tone de gunoaie în fiecare an. Întreprinderile de gestionare a deșeurilor din Germania colectează gunoiul în mod selectiv și după un program prestabilit înainte de a-l recicla așa cum este în conformitate.

Pentru a intra în acest domeniu, un colector de deșeuri trebuie să efectueze o ucenicie care durează trei ani. În această perioadă, el câștigă aproximativ 745 de euro pe lună ( adică 3.680 de lei), dar dacă ucenicia se desfășoară la o întreprindere de stat, salariul mediu este de 1.017 euro. (însemnând o sumă de 5.023 de lei).

O comparație cu România

Deși a crescut cu 124% în ultimii 10 ani, indemnizația medie netă pentru un gunoier din România este de 2.500 de lei, cu un procent de 30% mai mică decât salariul mediu net pe economie.

În schimb, un gunoier din România are o remunerație medie netă de 2.500 de lei, cu un procent de 30% mai mică decât salariul mediu net la nivel național, deși a crescut cu 124% în ultimul deceniu. Între timp, un șofer de camion angajat al unei firme de salubritate câștigă un salariu lunar net de 3.300 de lei și primește în plus un bonus de rușine în procent de 15%, potrivit jurnalul.ro.

Ce industrie este bine plătită în țară

Salariul mediu în industria IT este estimat a fi între 5.000 și 9.000 de lei, potrivit datelor colectate de o platformă online pentru angajați, potrivit Agerpres. Dezvoltatorii de interfețe, inginerii de software, experții în securitate, analiștii BIG Data și, nu în ultimul rând, specialiștii în asigurarea calității sunt ocupațiile IT cele mai căutate. Pentru persoanele cu experiență în dezvoltarea de interfețe, salariul de pornire pentru posturile menționate mai sus este de 7520 de lei.

Potrivit informațiilor furnizate de undelucram.ro, un inginer software poate câștiga 9210 lei, un specialist în securitate poate câștiga 7360 de lei, un analist Big Data poate câștiga 5200 de lei, iar un specialist în asigurarea calității poate câștiga 6330 de lei. Pasionații de tehnologie au posibilități pe piața muncii. Potrivit matricei de salarizare în domeniul IT, există o mulțime de noi locuri de muncă disponibile pentru tinerii interesați de o carieră în domeniul informației și comunicațiilor. Juniorii își regândesc alegerile profesionale și, fără îndoială, se uită la universitățile care îi vor ajuta pe parcurs.

Situația din România

Absolvenții care au promovat examenul de bacalaureat apelează la instituțiile academice care au un profil frecvent căutat pe piața muncii și care sunt bine plătite, ca o urmare a crizelor recente.

De aceea, facultățile din România oferă absolvenților diplome care, la finalizarea studiilor, pot duce la un loc de muncă stabil, cu salarii de câteva mii de euro. Potrivit statisticilor, printre cele mai căutate profesii se numără ingineria, care se întâmplă să fie și cea mai bine plătită, dar și profesii precum IT, drept, medicină și apărare. Datele prezentate aici au fost culese folosind instrumentul Salary Report al undelucram.ro pentru profesioniștii în resurse umane.