Infofinanciar > Lumea la zi > Grupul Wagner a fost doar începutul. Ce mercenari folosește Rusia acum
Lumea la zi

Grupul Wagner a fost doar începutul. Ce mercenari folosește Rusia acum

Grupul Wagner fanatik.ro
Credit imagine: fanatik.ro

O nouă Companie Militară Privată (PMC) este în curs de dezvoltare în Rusia. Asta după prăbușirea preeminentului Grup Wagner ca urmare a morții fondatorului său, Evgheni Prigojin, și a mâinii sale drepte, Dmitri Utkin, într-un accident de avion luna trecută.

PMC Redut este nou apărută și arată o intenție interesată de a înlocui Grupul Wagner. Ea va servi drept „un instrument cheie al războiului hibrid și convențional al Kremlinului”.

„Moartea lui Evgheni Prigojin și a mâinii sale drepte, Dmitri Utkin, poate însemna schimbări uriașe în domeniul companiilor militare private (PMC) din Rusia”. Așa se arată în raportul care anunță Redut.

„Acum că lanțul de comandă al lui Wagner s-a prăbușit, PMC Redut ar putea și este dispusă să îl înlocuiască pe Wagner ca instrument cheie al războiului hibrid și convențional al Kremlinului”.

Noul grup de mercenari e clar sub controlul Rusiei

Interesant este faptul că Redut este un grup de mercenari care se află sub controlul direct al Serviciului de Informații Militare al Rusiei. Acest lucru indică faptul că președintele rus Vladimir Putin ar prefera un PMC „complet loial” care să-i îndeplinească ordinele.

În plus, PMC Redut este, de asemenea, total dependentă de instituțiile statului rus pentru arme și muniție. Comandanții serviciilor de informații militare au avantajul atunci când tratează cu grupul de mercenari. Cu toate acestea, acesta s-ar bucura în continuare de un grad semnificativ de autonomie de comandă și control.

Grupul Wagner ar putea fi înlocuit de Redut

Raportul a remarcat faptul că Redut a avut o istorie îndelungată de servire a intereselor Kremlinului. Redut a fost creat de foști angajați ai Ministerului rus al Apărării, ai Serviciului de Informații Externe și ai Forțelor Speciale. Aceștia au o experiență semnificativă în operațiuni de luptă și în războaie purtate anterior.

Redut a atras, de asemenea, atenția oligarhilor ruși. Împreună cu Grupul Wagner, grupul a cucerit bogățiile practic în toate țările pe care le-au vizitat.

„Acum, odată cu plecarea lui Prigojin și Utkin, Redut va fi principalul PMC care va prelua operațiunile de securitate și militare în străinătate și în Ucraina”.

Redut a fost creat exclusiv pentru a proteja și securiza afacerile lui Gennady Timchenko, fost ofițer KGB și apropiatul lui Putin. De asemenea, Timchenko este cunoscut pentru faptul că deține cantități enorme de active în imperiul său de gaze. El beneficiază cel mai mult de serviciile de securitate ale Redut.

Când Prigojin era în viață, elitele rusești au decis să îmbunătățească capacitățile lui Redut pentru a-l transforma într-un potențial concurent al Grupului Wagner.

Competiția mercenarilor a fost câștigată de Redut deocamdată

De asemenea, Redut a braconat în mod activ mercenarii de la Wagner Group. Este unul dintre motivele pentru care cele două PMC-uri au devenit concurente și au intrat în conflict din cauza intereselor lor de afaceri contradictorii.

În plus, Redut, spre deosebire de Wagner, a recrutat luptători experimentați. Ei au primit chiar sarcina de a participa la ofensiva de la Kiev și de a-l asasina pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la începutul invaziei Rusiei.

Revolta lui Prigojin din iunie l-a determinat pe Putin să decidă să nu-și pună toate ouăle în coșul Grupului Wagner. Acum, Putin susține și promovează în mod activ un PMC loial ca aliat. Și un instrument de negare plauzibilă, conform Eurasian Times.

Cu Grupul Wagner în dezordine, Putin a rămas acum fără nicio planșă de negare după ce s-a recunoscut că PMC era finanțat din finanțele statului rus, se arată în raportul lui Nicholas Chkhaidze, cercetător la Centrul Topchubashov, un think tank cu sediul la Baku.

Gigantul energetic rus Gazprom a încorporat o PMC pentru operațiunile din sfera de influență a concurentului său Redut. Redut reprezintă „un aliat foarte loial și un instrument al războiului hibrid al Rusiei”.

Kremlinul va căpăta putere în Africa

Aceste PMC pot servi, de asemenea, ca instrument de extindere a influenței Kremlinului în Africa. Cu toate acestea, lipsa lor de experiență pe continentul african poate fi problematică pentru Kremlin.

După moartea prematură a lui Prigojin, comandanții Grupului Wagner și-au pierdut încrederea în șefii lor, inclusiv în Andrei Troshev. Comandanții i-au acuzat pe șefi, inclusiv pe Troshev, că au dezertat la PMC Redut.

Troshev era acel om pe care Putin îl vedea ca succesor al răposatului Prigojin la conducerea Grupului Wagner. Acest lucru înseamnă că Kremlinul a reușit să injecteze cu succes disidență și suspiciune în rândul trupelor Grupului Wagner. Aceasta va fi o lovitură considerabilă pentru Grupul Wagner și pentru viitorul său.

Cu toate acestea, Anton Yelizarov, cunoscut și sub numele de Lotus și un loialist convins al lui Prigojin, conduce în prezent un grup care se opune lui Putin în cadrul Grupului Wagner și este următorul la rând pentru a prelua conducerea PMC.