Infofinanciar > Lumea la zi > Grupul celor șapte puteri industriale cere ridicarea restricțiilor pentru alimentele japoneze
Lumea la zi

Grupul celor șapte puteri industriale cere ridicarea restricțiilor pentru alimentele japoneze

G7 - sursa foto - antena3.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Grupul celor șapte puteri industriale (G7) a cerut duminică „abrogarea imediată” a restricțiilor de import pentru produsele alimentare japoneze. Este o referire la restricțiile impuse de China după ce Japonia a început să elibereze ape reziduale de la centrala nucleară Fukushima.

Miniștrii comerțului din G7, într-o declarație după o reuniune de weekend la Osaka, nu au menționat China, dar au denunțat și ceea ce consideră că este o coerciție economică în creștere a acesteia prin intermediul comerțului.

„Deplângem acțiunile de înarmare a dependențelor economice și ne angajăm să construim pe relații economice și comerciale libere, echitabile și reciproc avantajoase”, se arată în declarația de 10 pagini.

China a aplicat o suspendare totală a importurilor de pește japonez în urmă cu două luni, când Japonia a început să elibereze în Pacific apa radioactivă tratată de la centrala Fukushima, care a naufragiat. În timp ce Japonia și SUA au calificat restricțiile drept nedrepte, Rusia a anunțat o restricție similară la începutul acestei luni, informează reuters.com